-TopSLIDEBiHPrivreda

Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo Vladu Federacije BiH sa 120.000 KM

Konkurencijsko vijeće utvrdilo je da je Vlada FBiH subvencijama privatnim preduzećima i preduzetnicima (poticaj za veterinarstvo) u budžetu za 2019, u dijelu koji se odnosi na određivanje organizacija koje primaju transfer – spriječila, ograničila i narušila konkurenciju na tržištu veterinarskih djelatnosti u segmentu veterinarske laboratorijske dijagnostike.

Izričena je novčana kazna Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u visini od 70.000 KM, zbog zaključenja zabranjenog sporazuma i kršenja odredbi iz Zakona o konkurenciji.

Utvrđeno je da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva spriječilo, ograničilo i narušilo konkurenciju na tržištu veterinarskih djelatnosti u segmentu veterinarske laboratorijske dijagnostike.

Ovom ministarstvu je izrečena novčana kazna u visini od 50.000 KM, zbog zaključenja zabranjenog sporazuma i kršenja Zakona o konkurenciji.

Rješenjem je također utvrđeno da je Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – poticaj za veterinarstvo“ utvrđenih budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u dijelu koji se odnosi na određivanje organizacija koje primaju transfer, je ništava.

Odredba 10. stav (1) Uputstva o provedbi mjera za otklanjanje i sprječavanje zaraznih i parazitarnih bolesti životinja za 2019. godinu je ništava (ex lege).

Rješenjem je naloženo Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da u propisanom roku usklade odredbe donesenih kata kojima se određuju i financiraju subjekti provedbe mjera sprječavanja, širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obveza.

biznisinfo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close