Konjsko meso u govedini i svinjetini u Sarajevu, nadležni šute

Ispitivanjem prerađevina od mesa iz prometa (tržni centri i veliki dobavljači) krajem februara i početkom marta na području Kantona Sarajevo, na osnovu uzoraka dostavljenih od Kantonalne veterinarske inspekcije Sarajevo, utvrđeno je prisustvo konjskog mesa u proizvodima deklarisanim kao goveđe ili svinjsko meso.

(Fena)

Dva mjeseca nakon što je Mikrobiološko-hemijski laboratorij za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarske stanice Sarajevo službeno obavijestio Kantonalnu veterinarsku inspekciju Sarajevo, javnost i potrošači o cijelom slučaju ne znaju ništa.

Ovaj šokantni podatak navodi se u “Informaciji o stanju u Mikrobiološko-kemijskom laboratoriju za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarska stanica Sarajevo” nakon razrješenja direktora preduzeća. Informaciju je premijeru Vlade Kantona Sarajevo Suadu Zeljkoviću i predsjedavajućoj Skupštine KS Mirjani Malić uputio sad već bivši direktor te stanice Nedim Brdarić zajedno sa koleginicom Lejlom Zahirović.

Informacijom o tome “šta se dešava sa stručnjacima u našoj ‘kući’, nakon razrješenja direktora preduzeća” Brdarić i Zahirović obraćaju se kao dugogodišnji uposlenici Veterinarske stanice i kao “kompetentne osobe iz domena analize hrane sa naglaskom na imunoenzimska ispitivanja rezidua u namirnicama životinjskog porijekla”.

– Danas smo, navode Brdarić i Zahirović, totalno isključeni i marginalizirani iz aktivnosti u laboratoriju, a ovu informaciju Vam šaljemo s ciljem da se informišete i možda upitate zbog čega se sve ovo radi.

Informacija je upućena i ministru privrede Kantona Sarajevo Eminu Hrenovici, Veterinarskoj komori Federacije BiH, Uredu za veterinarstvo BiH, Agenciji za hranu BiH, Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, te Ambasadi Republike Slovenije i evropskom ekspertu za rezidue dr. Vesni Cerkvenik Flajs iz Slovenije uz čiju stručnu pomoć je, između ostalog, Laboratorij implementirao metodu detekcije hloranfenikola u tkivima.

Na posljednjoj sjednici SKS tačka imenovanja skupština javnih preduzeća skinuta je s dnevnog reda. Zastupnik Naše stranke u Skupštini Predrag Kojović u okviru te tačke namjeravao je pojasniti zašto poslanici NS-a neće glasati za imenovanja za skupštine, između ostalih, i u JU Veterinarskoj stanici. Kako tačka nije bila razmatrana, on je na svom blogu prenio informaciju o utvrđenom konjskom mesu u proizvodima goveđeg i svinjskog porijekla o čemu je još 5. aprila, dakle prije mjesec i pol dana, obavještena Inspekcija.

– Ali niko nije reagirao, javnost nije obaviještena, a radnici koji su, zahvaljujući svojoj stručnosti utvrdili tu činjenicu, hitno su premješteni na druge poslove, degradirani su, a laboratorija je, u nedostatku stručnog kadra zaključana, navodi zastupnik Kojović na svom blogu. Poslanik NS-a ističe kako dodatno i posebno problematično može biti porijeklo konjetine, jer se trkaćim konjima ubrizgavaju steroidi koji, ako ljudi jedu takvo meso, izazivaju kancerogena oboljenja.

Naš sagovornik je kazao da će prve naredne prilike, u dijelu koji je rezerviran za poslanička pitanja, na Skupštini KS problematizirati ovaj slučaj.

– Dotad će proći mnogo vremena. Zavisi šta će se dogoditi u međuvremenu. Ali, ako bude ista situacija kao što je sad, onda ćemo zvanično postaviti to pitanje Veterinarskoj inspekciji KS, kazao je Kojović.

Mikrobiološko – kemijski laboratorij za pregled i ispitivanje namirnica u sklopu Veterinarske stanice Sarajevo egzistira od 1975. godine. Osnovan je s ciljem ispitivanja namirnica animalnog porijekla. Laboratorij u svom sastavu ima tri odjeljena – mikrobiološki, kemijski i odjeljenje elisa testova. Odjeljenja su vodile educirane i kompetentne osobe za svaku navedenu oblast ispitivanja, a sve metode koje se izvode u odjeljenjima su bile akreditirane.

Laboratorij je dosad učestvovao u državnim monitorinzima rezidua u namirnicama kao referentni laboratorij za ispitivanja hloramfenikola i rezidua antibitika, gdje su opet gore navedene osobe svojim potpisima stajale iza rezultata ispitivanja i jedini smo laboratorij koji je utvrdio prisustvo rezidua u nekoj namirnici koja je bila predmetom monitoringa.

Odlukom Upravnog odbora Veterinarske stanice KS, ranije ove godine umjesto Nedima Brdarića, na mjesto direktora imenovan je Jasmin Kazazović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close