Konferencija: Od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do EU članstva

U ponedjeljak 26. oktobra u amfiteatru Poslovnog centra UNITIC u Sarajevu sa početkom u 9 sati, bit će održana konferencija „Od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do EU članstva: Šta, kada i kako?“, prenosi novinska agencija Patria.  

Cilj konferencije je da ukaže na važnost jačanja javne uprave, posebno onih institucija i službenika zaduženih za pitanja EU integracija na svim nivoima vlasti u FBiH.

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u junu ove godine, kao i aktiviranje reformskih mjera na nivou FBiH predstavljaju priliku za značajan iskorak u ispunjavanju obaveza u procesu evropskih integracija. Za zemlje u regiji značajan dio puta od SSP-a do otvaranja pregovora podrazumijevao je konstantno jačanje kapaciteta javne uprave kako bi obaveze koje proizilaze iz SSP ispravno i blagovoremeno bile sprovedene u praksi.

Konferencija želi ukazati na obaveze koje će se naći pred administracijom FBiH, a koje proizilaze iz stupanja na snagu SSP-a, te, koristeći iskustva iz regije, ukazati kako administracija u FBiH može biti efikasnija.

Konferenciju će otvoriti premijer FBiH Fadil Novalić, britanski ambasador  Edward Ferguson i šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close