KulturaVisoko

Koncert u znak sjećanja na Bélu Bartóka

U godini sjećanja na mađarskog kompozitora Béla Bartóka, Ambasada Mađarske u Sarajevu Vas poziva na poseban koncert s djelima jednog od najvažnijih kompozitora 20. vijeka. Pod pokoviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Republike Mađarske, bh. pijanist Bartolomej Stanković će održati jednosatni koncert odabranih Bartókovih kompozicija, oca etnomuzikologije, te kompozicija drugih mađarskih kompozitora kao što su György Sándor Ligeti i Franz Liszt.

Publika će moći uživati u interpretacijama Bartókovih djela kao što su “15 mađarskih narodnih napjeva” i “Allegro barbaro” koje je Béla Bartók komponovao nadahnut mađarskim folklorom. Posebnost koncerta je i integralna izvedba čuvene Ligetijeve kompozicije “Musica ricercata” koja je komponovana 1953. godine, a pijanist-interpretator u ovom djelu istražuje krajnje zvučne mogućnosti svog instrumenta. Za kraj koncerta odabrana je virtuozna Mađarska rapsodija br.12 Franza Liszta, koji je također bio nadahnut mađarskim narodnim melosom.

Koncert će se održati u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u srijedu, 29. marta 2017. godine s početkom u 19:30 sati. Ulaz je slobodan.

Bartolomej STANKOVIĆ je bosanskohercegovački pijanist i docent na katedri za klavirMuzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon akademije u Zagrebu, završio je postdiplomski  studij na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u klasi Federica Gianella. Klavir je započeo svirati 1997. godine u klasi prof. Bahrije Šabanović u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom. U radu s profesoricom Bahrijom razvila se velika ljubav prema klaviru i muzici. U Sarajevu je završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Dobitnik je niza nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“. Projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ kao koncertna prezentacija predstavljen je u niz gradova BiH i Hrvatske, a posebno je zapažen nastup 2014. u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, kao i gostovanje na Evropskoj noći istraživača 2015. u Sarajevu. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Održao je solističke recitale u Austriji, Italiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nastupao je uz pratnju Zeničkog kamernog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Surađivao i sa orkestrom Sarajevske filharmonije.  U aprilu 2013. godine predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. Muzičkom biennalu u Zagrebu, u sklopu projekta EU Inside – Outside, od kada počinje njegovo zanimanje za izvođenje bh. muzičkog stvaralaštva za klavir.  U 2016. godini održao 6 koncerata u BiH i inostranstvu – Balkan Madness BH edition s djelima 10 bh. kompozitora. U rodnom gradu Visokom, kao i u niz drugih gradova, do sada je organizirao niz tematskih koncerata posvećenih Bachu, Mozartu, Debussyu, Beethovenu i drugim kompozitorima, koji na duhovit i edukativan način približavaju klasičnu muziku široj publici.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close