Visoko

Selveta Smajlović nakon pogibije njenog sina na poslu: Neću im halaliti moje dijete

Tri godine nakon smrti njenog sina

Selveta Smajlović nakon pogibije njenog sina na poslu: Neću im halaliti moje dijete 

Selveta Smajlović iz Visokog 23. decembra 2014. godine izgubila je sina Semira (23). Od tada bol u njenom srcu, kako kaže, ne prestaje, a ni pravna bitka koju vodi s odgovornim za stradanje njenog sina.

Semir je život izgubio zarađujući koru hljeba, jer je jedini u porodici radio.

Prvostepena presuda

Njegova majka Selveta, otac Munir, kao i brat Vahidin su na birou. Radovao se poslu i da može finansijski pomoći porodici.

No, snovi mladića su tog decembarskog dana, prije tri i po godine, prekinuti, a u srcu majke je ostala bol, te razočarenje, jer su odgovorni za smrt njenog sina iz firme Maks.d.o.o. iz Viteza, kako kaže, oslobođeni prvostepenom presudum Suda u Travniku.

No, pravna bitka se nastavlja.

– Neću im halaliti moje dijete. Ne mogu našu djecu tek tako uzimati i rizikovati njihove živote, slati ih u smrt i nikom ništa. Što nisu svoje dijete popeli na deset metara visine u toj korpi, nego sirotinju. I dijete pogine i niko ne odgovara, niko nije kriv. Borit ću se svim pravnim sredstvima da ničije dijete nikad više ne strada i da odgovorni znaju da s našom djecom ne mogu raditi šta hoće – kazala nam je Selveta Smajlović.

semir-smajlovic

Semir Smajlović: Radovao se što će finansijski pomagati roditeljima

Naime, 18. decembra 2014. godine Semir je s kolegom Mensurom Osmanovićem postavljao reklamni pano u mjestu Krćevine.

– Kada su postavili reklamni pano, zamolili su ih iz firme Divers d.o.o. za koju su postavljali tu reklamu da je još malo zategnu. S obzirom na visinu panoa, morala se koristiti dizalica s korpom. Vlasnik firme Divers je nazvao svog kuma iz firme Maks d.o.o. iz Viteza da mu posudi dizalicu. Dizalica nije imala upotrebnu dozvolu, a Semira i njegovog kolegu vozač je podigao na visinu oko deset metara. Dok su zatezali reklamu, dizalica je pukla. Semir je pao na asfalt, a njegov kolega Mensur na njega što je ublažilo pad. No, obojica su zadobila teške tjelesne povrede i prevezeni su u bolnicu Nova Bila – ispričala nam je Selveta.

Uložena žalba

Semir je, nažalost, usljed zadobivenih povreda, nakon pet dana, 23. decembra 2014. godine preminuo.

– Sud se pozvao na nalaz vještaka koji je kazao da je bila fabrička greška na dizalici, te je oslobodio odgovorne iz firme Maks.d.o.o. Zar je Sud mogao da utvrdi da je na dizalici fabrička greška na osnovu nalaza vještaka koji i čak i u svom nalazu navodi pod navodnicima da je bila fabrička greška, iako je dizalica stara preko 20 godina. Od starosti je mogla sva da popuca – kazala je Smajlović.

smajlovic-4

Fotografija s lica mjesta nakon nesreće: Dizalica koja je pukla i korpa u kojoj su bili radnici

Ona je na kraju dodala da je interesantno i to, a da se niko time nije pozabavio, da su odgovorni iz firme Maks d.o.o, odmah nakon vještačenja, uništili dizalicu, odnosno isjekli je u komade, da se novo vještačenje na istoj ne bi moglo izvršiti.

Iz Tužilaštva Srednjobosanskog kantona potvrđeno nam je da su uložili žalbu na prvostepenu oslobađajajuću presudu protiv firme Maks d.o.o.

Advokatica porodice Smajlović je također u parničnom pokrenula tužbu protiv firme Maks. d.o.o. za nadoknadu štete protiv držaoca ili imaoca opasne stvari.

Autor: Am. KOVAČ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close