Kultura

Švicarski teolog dr. Hans Küng: Ne možemo više poricati da je Muhammed istinski vodič na putu spasenja

Savremeni švicarski teolog dr. Hans Küng, koji je, između ostalog, poznat po svojim tvrdnjama i uvjerenju da je Isa, a.s. (Isus) bio samo čovjek i odabrani Božiji poslanik, o posljednjem Allahovom poslaniku, Muhammedu, s.a.v.s., rekao je:

”Muhammed je Božiji poslanik u pravom smislu te riječi. I mi više ne možemo poricati da je Muhammed istinski vodič na putu spasenja.”

Ono što karakterizira život Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., jeste činjenica da nam je povijest sačuvala kompletan njegov život, biografiju i sve njegove osobine, te da u njegovom životu i biografiji nema nepoznanica i dvosmislenosti. To je činjenica koju priznaju i potvrđuju mnogi zapadni historičari. Tako britanski historičar Arnold Toynbee, veli: „Oni koji žele studirati sjajnu biografiju Božijeg poslanika Muhammeda, naći će mnoštvo spisa i dokumenta koje ne mogu naći ni o jednom drugom Božijem poslaniku.”

(Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić)

Dr. Bernard Lewis, umirovljeni profesor sa Princetona, jednako kao i dr. Hans Küng, s tim u vezi uočava da „ne dospijevaju islam i kršćanstvo putem njihovih suprotnosti u konflikt, nego u najmanju ruku isto toliko kroz njihove sličnosti. Uzgred rečeno, Lewis je na dužu stazu optimista, jer „ima, naime, u političkoj islamskoj tradiciji elemenata koji bi mogli voditi razvoju otvorenog humanog društva, u kojem bi ljudi imali prava, a vlade bi bile pod kontrolom. Možda to neće biti parlamentarna demokracija – naravno od Iraka preko noći neće nastati Skandinavija, ali stvaranje demokracije je uvijek teško, to smo vidjeli i u Srednjoj Europi. U arapskoj klulturi postoji pojam ,ugovorna vlada’, vlada na bazi konsenzusa, gdje je veliki vladar isto tako podložan zakonu kao i najskromniji rob. To je islamska tradicija i to je element pun nade».

(Dr. sc. Mile Lasić: Čija zemlja, njegova i vjera (“cuius regio, eius religio”)?)

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close