Koncert Sarajevske filharmonije u znak zahvalnosti narodu Japana

Pod dirigentskom palicom japanskog dirigenta Toshia Yanagisawe sinoć je Sarajevska filharmonija, u prepunoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo, održala koncert u znak proslave Granta iz oblasti kulture kojim je Vlada Japana obezbijedila nabavku ručno izrađenih muzičkih instrumenata našem orkestru.

Proslavu je uveličala i izložba fotografija japanskog autora Shinji Ita koja dokumentira crteže i poruke podrške, ljubavi i nade koje su djeca iz BiH izradila za djecu Japana u teškom razdoblju nakon razornog potresa i cunamija koji su 2011. godine pogodili Japan. Ovi dječiji pokloni su donijeli osmijehe na lica brojnih mališana u Japanu.

Solistički nastup mlade i izuzetno talentovane bosanskohercegovačke flautistice Hanan Hadžajlić publika je nagradila burnim aplauzom, a ništa manje nisu krili oduševljenje nakon, veličanstvene izvedbe Uvertire 1812 P. I. Čajkovskog.

I kao što je istakao Hideo Yamazaki, ambasador Japana u BiH “uz pomoć ove donacije Sarajevska filharmonija, kao profesionalni orkestar Bosne i Hercegovine sa svojim muzičarima različitih etničkih pripadnosti, neće samo poboljšati kvalitet svoje izvedbe već će kroz muziku doprinijeti stvaranju etničke harmonije i izgradnji mira”.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close