Održan koncert „Priče o Bachovim invencijama i fugama“

Pijanist Bartolomej Stanković, podsjećanja radi – magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te završio master pijanistički studij u klasi prof. Federica Gianella na Steinway Society akademiji u Veroni, sinoć je impresionirao publiku koncertom “Priče o Bachovim invencijama i fugama”.

Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“ u Visokom bila je domaćin ovog koncerta na kojem su uz mnogobrojnu visočku publiku bili dr. Valentin Incko (Inzko) visoki predstavnik u BiH i Franc Kaufman (Franz Kaufmann) zamjenik ataše za kulturu ambasade Njemačke u BiH.

Koncert povodom rođendana velikog njemačkog baroknog kompozitora Johana Sebastijana Baha (Bach) –  „Priče o Bahovim invencijama i fugama“ pripremili su visočki pijanista Bartolomej Stanković i mladi glumac Gregor Jurišić, maturant Franjevačke klasične gimnazije Visoko.
Program koncerta bio je posvečen Bachovoj polifoniji, te su prvi put u Visokom izvedene kompletne Dvoglasne invencije, a slijedile su ih dvoglasna, troglasna, četveroglasna i petoglasna fuga.

Malo je reči da Bartolomej Stanković, po tko zna koji puta, potvrđuje svoju kreativnu virtuoznost, izrazit kreativni duh u načinu približavanja klasične muzike ovdašnjim društvenim prilikama, te da je velika šteta što se njegov rad i trud ne valoriziraju adekvatno od pojedinaca i institucija koje bi po “službenoj dužnosti” trebale i morale ovakav potencijal društveno afirmirati.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close