PolitikaRegion

Komšić u Parizu: Hoće li iskoristiti priliku i direktno odgovoriti Macronu na prozivke

Svi kabineti lidera zemalja regiona iskoristili su posjetu Parizu kako bi najavili sastanke šefova država s predsjednikom Francuske Emanuelom Macronom. Našu zemlju predstavlja predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a za njega još uvijek nije poznato da li će se sastati s Macronom i o čemu će razgovarati.Glavni grad Francuske ovih dana je centar političkih dešavanja s obzirom na to da brojni svjetski zvaničnici borave u službenoj posjeti Parizu u povodu zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a, otvaranja Drugog pariskog foruma o miru i razgovora o 75. godišnjici Ujedinjenih nacija (UN).

Brojne zemlje, uključujući zemlje Zapadnog Balkana, iskoristile su ovu posjetu kako bi najavile bilateralne sastanke svojih predsjednika s predsjednikom Francuske Emanuelom Macronom.

Tako će priliku da francuskom predsjedniku direktno prenesu svoja viđenja aktuelnih dešavanja imati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Našu zemlju će u Parizu predstavljati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je već otputovao u Francusku. Njegova službena posjeta nije najavljena, tako da ostaje nepoznato da li će se Komšić sastati s Macronom i o čemu će razgovarati.

Komšić će kao i Vučić, Pendarovski, Rama i Tači učestvovati na otvaranju Drugog pariskog foruma o miru koji organizuje Macron. Riječ je o inicijativi radi ujedinjenja protagonista vlada i lidera iz čitavog svijeta, a kako bi diskutovali o očuvanju i jačanju mira u svijetu.

Dok Predsjedništvo BiH i dalje šuti, službe predsjednika zemalja regiona već su uveliko najavile sastanke lidera s predsjednikom Francuske. Komšićev odlazak u Pariz i eventualni susret s Macronom bio bi odlična prilika da predsjedavajući Predsjedništva BiH traži od predsjednika Francuske da mu direktno pojasni zbog čega je našu zemlju nazvao “tempiranom bombom”, ali i da mu iznese činjenice vezane za stanje sigurnosti u BiH.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close