-TopSLIDEKolumne

Komitet Vijeća EU ruši snove o ‘legitimnim’ predstavnicima u BiH

Piše: Ernad Metaj


Novi šamar hrvatskoj diplomatiji i HDZ-ovoj borbi za „legitimne predstavnike“ stigao je iz EU. Prije nekoliko dana Komitet ministara Vijeća Evrope jasno je stavio do znanja da BiH mora ispoštovati presude Suda za ljudska prava u Strazburu bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima. Tokom rasprave u sklopu nadzora nad izvršenjem presuda Evropskog suda u grupi predmeta Sejdić – Finci protiv BiH zamjenici ministara su u svojoj odluci prije nekoliko dana podsjetili vlasti BiH da bi izmjene Izbornog zakona bez ustavnih reformi ostavile diskriminatorne odredbe. 

U toj odluci vlasti u BiH su pozvane da do 1.9 ove godine implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava. U protivnom izražena je spremnost Komiteta da poduzme dodatne mjere kako bi se osigurali uslovi da tužena država ispuni svoje obaveze. U dokumentu se jasno navodi da izostanak implementacije tih presuda nije samo otežavajuća okolnost za odgovornost države u poštivanju međunarodnih, već da predstavlja opasnost za učinkovitost mehanizma Konvencije o ljudskim pravima. U prevodu EU neće beskonačno tolerisati bahatost političara u BiH koja podriva demokratske tekovine EU i garantovanje funkcionisanja pravosudnnih institucija.

Zamjenici ministara su izrazili svoje najdublje žaljenje zbog nepostojanja vidljivog napretka u usvajanju mjera predviđenih kako bi se osiguralo potpuno usklađivanje Ustava Bosne i Hercegovine, te njenog izbonog zakonodavstva, sa
presudama Evropskog suda. Još jednom su ponovili krucijalnu važnost obaveze tužene države, preuzetu u skladu sa članom 46. Konvencije. 

Podsjećaju da je presudama u grupi predmeta Sejdić – Finci  Sud utvrdio diskriminaciju osoba koje nisu pripadnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, ili onih koji ne zadovoljavaju kombinaciju uvjeta koja se sastoji od etničke pripadnosti prebivališta u pogledu njihovog prava da se kandidiraju na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Iako duboko ožalošćeni ponašanjem političara u BiH predstavnici komiteta Vijeća Evrope su sa interesovanjem primili k znanju informaciju o formiranju interresorne radne grupe za imjenu Izbornog zakonodavstva u BiH. Komitet će opet u septembru vršiti nadzor nad provođenjem presuda Suda za ljudska prava.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close