Komisija za Međugorje završila je s radom i predala izvješće

Rezultat trogodišnjeg rada Komisije nije poznat, a vjerojatno se neće znati ni što će Kongregacija za nauk vjere preporučiti Papi. U komisiji je sudjelovao i Vinko Puljić.

Međunarodna komisija za Međugorje kojom predsjeda kardinal Camillo Ruini imala je u petak posljednji sastanak i svoje će izvješće predati Kongregaciji za nauk vjere, potvrdio je u subotu šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

– Komisija je zaključila svoj rad. Kao što je predviđeno njezino će se izvješće sada proučiti unutar Kongregacije za nauk vjere –  kazao je Lombardi.

Istražno povjerenstvo je 2010. godine osnovala Kongregacija za nauk vjere , a na preporuku Benedikta XVI, s umirovljenim kardinalom Camillo Ruini, bivšim predsjednikom Talijanske biskupske konferencije, kao predsjednikom, a članovi su: kardinal Jozef Tomko, umirovljeni pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda; kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine; kardinal Josip Bοzanić, nadbiskup Zagreba i potpredsjednik vijeća Europske biskupske konferencije; kardinal Julián Herranz, umirovljeni predsjednik Papinsko vijeća za zakonske tekstove; nadbiskup Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca; monsignor Tony Anatrella, psihoanalist i specijalist za socijalnu psihijatriju; monsignor Pierangelo Sequeri, docent temeljne teologije pri fakultetu za Teologiju sjeverne Italije; otac A. David Maria Jaeger, savjetnik Papinskog vijeća za zakonske tekstove; otac Józef Kijas Zdzisław, relator Kongregacije za pitanje svetaca; otac Salvatore M. Perrella, docent Mariologije pri Papinskom teološkom fakultetu “Marianum”; i velečasni Achim Schütz, docent teološke antropologije i Papinskom Lateranskom sveučilištu, koji je tajnikom Komisije.

Dotajnik Komisije za Međugorje je monsignor Krzysztof Nykiel, službenik Kongregacije za nauk vjere.

Radu Komisije sudjelovali su i stručnjaci kao velečasni Franjo Topić, docent temeljne teologije u Sarajevu (Bosna i Hercegovina); otac Mijo Nikić, docent psihologije i psihologije religija pri Filozofskom i teološkom učilištu Jezuita u Zagrebu (Hrvatska); otac Mihály Szentmártοni, docent duhovnosti pri Papinskom sveučilištu Gregoriana (Rim), i časna sestra Veronica Nela Gašpar, docente teologije u Rijeci (Hrvatska).

Rezultat trogodišnjeg rada Komisije nije poznat, a vjerojatno se neće znati ni ono što će Kongregacija za nauk vjere preporučiti papi Franji. Tek će papa Franjo obznaniti odluku o međugorskom fenomenu, ali postoje pretpostavke kako će se, zbog daljnjih navodnih ukazanja, potvrditi dosadašnja važeća odluka, ona koju je donijela Jugoslavenska biskupska konferencija 1991. u Zadru.

Tada je zaključeno kako „nije moguće utvrditi jesu li se u Međugorju dogodila ukazanja i natprirodne objave“.

24sata.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close