Kolinda napala Angelu i digla prašinu u Europi!

Njemački mediji spominju i pooštrene odnose europskih zemalja koje sve teže dolaze do zajedničkih rješenja. Prijedlogu o novoj raspodjeli i kvotama protive se Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka. Spominje se i da bi na dnevni red trebalo doći slanje financijske pomoći u Jordan, Libanon i Tursku gdje trenutno živi najveći broj izbjeglica, no detalji i potencijalni iznosi (ali i tko će to platiti) trebali bi se znati tek nakon sutrašnjeg sastanka.

Kritike koje je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekla na račun njemačke kancelarke Angele Merkel, počele su se uvelike provlačiti po njemačkim medijima. Kako piše njemački Spiegel, Kolindina izjava o tome da Njemačka više ne može prihvatiti toliko izbjeglica stvorila je politiku kaosa. Kolinda je Merkeličino “povlačenje kočnice” nazvala nepromišljenim te istaknula da je stvorilo dodatne probleme za ostale države EU.

Takve riječi hrvatske predsjednice dočekane su “na nož” u njemačkim medijima, pogotovo jer je to izjavila nešto prije kriznog sastanka europskih čelnika u Bruxellesu na temu izbjeglica. Na sastanku ministra unutarnjih poslova svih država EU i drugih visokih europskih dužnosnika, tema je, po svemu sudeći, kako će se po EU rasporediti novih 120 000 izbjeglica (prvenstveno iz Sirije) s velikom vjerojatnošću da će dobiti azil u sljedeće dvije godine. Kako pišu njemački mediji, sve se manje-više dogovorilo u prošlih nekoliko tjedana, osim toga koja će država primiti koliko izbjeglica. Nova bi raspodjela prvenstveno trebala rasteretiti Grčku i Italiju.

Kako doznajemo, njemačka vlast se izjasnila, a to posebno ističu njihovi mediji, da je Njemačka spremna primiti 31 tisuću azilanata te da se mnoge druge države još nisu izjasnile. Nijemci to zamjeraju jer to stvara dodatni logistički problem te se osjećaju “prozvano”, s obzirom na to da su oni spremni preuzeti najveći dio tereta, a dobiti najmanje zauzvrat. Inače, prema zadnjem dogovoru u vrhu EU-a, države koje prime izbjeglice dobivaju 6000 eura po glavi iz džepa unije za svakoga Sirijca kojega udome.

Također, spominju se i pooštreni odnosi europskih zemalja koje sve teže dolaze do zajedničkih rješenja. Prijedlogu o novoj raspodjeli i kvotama protive se Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka. Spominje se i da bi na dnevni red trebalo doći slanje financijske pomoći u Jordan, Libanon i Tursku gdje trenutno živi najveći broj izbjeglica, no detalji i potencijalni iznosi (ali i tko će to platiti) trebali bi se znati tek nakon sutrašnjeg sastanka.

Autor: Leo Buljan
Dnevno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close