BiHPrivreda

Koliko vrijedi Sarajevo osiguranje?

Piše: Borivoje SIMIĆ

Cijena se iskristalisala kao ključan faktor za neuspješan pokušaj prodaje paketa državnog kapitala Sarajevo-osiguranja aukcijom putem berze, ali čini se kako nije i jedini.
Od cijene više brine izostanak najavljivanih velikih igrača na aukcij potvrđujući hroničnu nezainteresovanost stranih investitora za BiH.
Jučerašnja aukcija još jednom je pokazala kako je BiH, makar se prodavao i tako atraktivan kapital kao što je onaj u vodećem osiguravatelju, daleko od radara stranih investitora.
Ponuđena cijena od 12,99 KM po dionici za paket Sarajevo-osiguranja koji kupcu obezbjeđuje primat na bh. osiguravajućem tržištu, za oko 44,5 posto je viša od trenutne tržišne cijene, te očito nije opredijelila zainteresovane za kupnju.
Glavni kandidat ASA Grupacija već je nagovijestio neuspješan scenario
izjavama da je ozbiljno zainteresovan za Sarajevo-osiguranje, ali da je ponuđena cijena previsoka.
Tržište se prilično jasno opredijelilo u pogledu cijene dionice Sarajevo-osiguranja: nakon iznenađujuće objave vijesti o prodaji koja je usput donesena bez informisanja javnosti, dionica je odmah skočila za oko 60 posto i vrtjela se oko 9 KM uz manje oscilacije.
Najveća cijena bila je 9,91 KM, i dostignuta je 27. maja, što je također poprilično daleko od cijene određene za aukciju.
Stara krilatica da nešto vrijedi onoliko koliko je za njega neko spreman da plati, ima i u slučaju prodaje Sarajevo-osiguranja svoju vjerodostojnost. U slučaju sličnih prodaja u pravilu je prodajna cijena veća od trenutne tržišne cijene, jer se kupuje i nešto od budućnosti, ali treba doći do onoga što je “prava mjera stvari”, a to uvelike ovisi i od toga kakva je konkurencija među potencijalnim kupcima.
Čini se, kako ovoga puta naročite “navale” nije bilo te je prvi pokušaj prodaje bio “ćorak”.
Ono što vjerovatno slijedi jeste nuđenje paketa dionica po nižoj cijeni.
Pozivanja na to koliko je nekada dionica Sarajevo-osiguranja vrijedila i koliko je u njeg država uložila gube važnost pred činjenicom kolika je trenutna vrijednost kompanije i za koliko je u ovom trenutku neko spreman da je kupi.
Treba imati na umu da kupac državnog kapitala Sarajevo-osiguranja mora unaprijed računati i na naredne korake, koji podrazumijevaju objavu tender ponude za preostale dionice društva. To znači da mora imati obezbijeđen novac kojim će finansirati otkup dionica od preostalih vlasnika, a kao što je poznato u privatnom vlasništvu je više od 50 posto dionica Sarajevo-osiguranja. To potencijalno znači osiguranje duplo veće svote novca od onog koji će se izdvojiti za kupnju paketa datog na aukciju.

S tim u vezi, konstatacije koje smo imali prilike čuti u susret aukciji, kako je riječ o kriminalnoj prodaji, nemaju dodira s realnošću i kapituliraju pred činjenicom da je aukcija putem berze najtransparentniji način prodaje.
Svako ko je bio spreman da plati ponuđeni paket dionica Sarajevo-osiguranja mogao je da postane njegov vlasnik, isto kao što će to moći postati ukoliko cijena bude snižena i zakazana nova aukcija.

Državi definitivno nije potrebno vlasništvo u jednoj kompaniji iz djelatnosti koja je komercijalna i nestrateške prirode.
Stoga i čude navijanja dežurnih protivnika bilo kakve privatizacije da se državno vlasništvo sačuva i kritikovanje Vlade zbog objavljene aukcije.

Ne treba izgubiti iz vida da je upravo u ovoj godini Sarajevo-osiguranje izgubilo vodeće mjesto na tržištu po tržišnom udjelu, odnosno iznosu bruto zaračunte premije, ustupivši dugogodišnje liderstvo Uniqa osiguranju.
Državno vlasništvo, iako se to dugi niz godina nije činilo, ipak je uteg za daljni napredak bh. osiguravajućeg branda.
Teško da će država imati mogućnosti (čitaj novca) da učestvuje u nekoj budućoj dokapitalizaciji Sarajevo-osiguranja, kao što je to, recimo, učinila 2007. godine. Za takvo nešto trebat će jak vlasnik, odnosno strateški partner.

Nesumnjivo da će eventualna uspješna prodaja državnog kapitala Sarajevo-osiguranja donijeti promjene u samom osiguravatelju, ali i na tržiuštu osiguranja. To će značiti veću koncentraciju na tržištu, koja u segmentu osiguranja nije previše izražena.
Potencijalno će se iskristalisati novi lider, koji će dobiti šansu da nastavi svijetlu tradiciju koju je obezbijedilo društvo predvođeno dugogodišnjim prvim čovjekom Midhatom Terzićem.

Terzićev odlazak i prodaja koja je u toku, čini se, označavaju kraj jednog poglavalja za Sarajevo-osiguranje i otvaranje nove stranice, koja nosi još veće poslovne i tržišne izazove na tržištu na kojem je puno konkurenata, ali i nelojalne konkurencije.

Indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close