-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleLjubav i sex

Koliko košta razvod u BiH? Nema više dokazivanja krivice, može sporazumno, a može i dugotrajnim sudskim procesom…

Svi smo gledali te filmove. Upoznaju se mladić i djevojka, zaljube se jedno u drugo i nakon niza prepreka se vjenčaju i žive sretno do kraja života. Ali šta se desi kada se ovo “sretno do kraja života” pretvori u onu groznu riječ na “r”.

Prema posljednjim dostupnim podacima državne Agencije za statistiku, koji su, nažalost, tek iz 2021. godine, broj razvedenih brakova se popeo na 2.871 dok je broj sklopljenih brakova za istu godinu bio 17.835. Uvidom u iste podatke vidimo da je evidentan porast stope razvoda brakova, dok broj parova koji se odluče stupiti u bračnu zajednicu stagnira, barem u posljednjih pet godina, piše Forbes BiH.

Prije nego što krenemo dublje u ovu temu, još jedna zanimljivost iz ove statistike je da dobna skupina koja je najzastupljenija u tabeli sklopljenih brakova su mladi parovi između 20-24 godine dok se parovi u dobnoj skupini 40-49 najčešće razvode. To nam govori da prosječni brak u Bosni i Hercegovini traje nekih 20 godina nakon čega se partneri odluče razići.

Dakle, da se vratimo temi teksta. Zbog čega je došlo do ovako naglog povećanja stope razvoda? Čini se da su trendovi koji su na Zapadu počeli još prije 20-30 godina došli i do nas. Bez ulaženja u često navođene razloge, kao što su opća moralna dekadenca, kolektivna sklonost hedonizmu, tzv. razmaženost mlađih parova i sl., voditi ćemo se pouzdanim podacima naučnih istraživanja izvana i domaćim stručnjacima da bolje razumijemo pojavu ovog fenomena.

Osim sociološko-demografskog aspekta, bavit ćemo se i ekonomskim aspektom razvoda, to jest, koliko košta razvesti se i koje su potencijalne finansijske posljedice takve odluke.

Zašto se sve češće razvodimo?

Iako nama u BiH nedostaju ozbiljnije sociološke i psihološke studije o tome zašto je došlo do povećanja stope razvoda, možemo se, sad zasad, osloniti na istraživanja koja su sproveli vodeći univerziteti u zapadnim državama Evrope i SAD-u. Prema američkom ekonomskom časopisu Forbesu, u 2023. godini u SAD je zabilježeno 689.308 razvoda, dok je došlo do sklapanja 1.985.072 brakova, što je rezultiralo stopom brakova od 6 na 1.000 ljudi. Polovina prvih brakova završava se razvodom, dok drugi i treći brakovi imaju čak i veću stopu razvoda. U prosjeku, razvodima je potrebno više od godinu dana da se okončaju, što parove košta oko 7.000 dolara, a mnogi se ponovo vjenčaju, pri čemu se 64% muškaraca i 52% žena ponovo vjenčaju nakon razvoda.

Međutim, ono što bi nas moglo uveliko iznenaditi je stopa razvoda po državama. Nekako smo navikli da pričamo o stopi razvoda u zapadnim zemljama. Tako na primjer, Sjedinjene Američke Države imaju stopu razvoda od 2,5, što je više od globalnog prosjeka od 1,8, ali to nije zemlja s najviše razvoda.

Ono što bi moglo iznenaditi naše čitatelje je to da zemlja, poznata po svojim čarobnim plažama i vilama za odmor, Maldivi, na vrhu liste sa stopom od 5,52, a slijedi je Kazahstan sa 4,6 dok je Rusija na trećem mjestu sa 3,9.

S druge strane, zemlje poput Šri Lanke, Gvatemale i Vijetnama imaju izuzetno niske stope razvoda, a Šri Lanka ima stopu od 0,15, vjerovatno zbog strogih zakona o razvodu zasnovanim na krivnji. Na drugom kraju ovog spektruma se nalaze zemlje u kojima je razvod potpuno zabranjen, a to su samo dvije zemlje: Republika Filipini i Vatikan.

Međutim, jedna statistika po pitanju razvoda značajno upada u oči, barem što se tiče SAD-a, a to je stopa razvoda po spolu. Tako je, na primjer, primjetno da 69% razvoda u SAD-u iniciraju žene, što je značajna većina među heteroseksualnim parovima. Od tih 69%, negdje oko 80% žena koje iniciraju razvod imaju fakultetsku diplomu. Korelacija koja se svojevrsno sama nameće na osnovu ovih podataka je što je žena obrazovanija, veće su šanse da će podnijeti zahtjev za razvod.

Koliko košta sam proces razvoda?

Psiholozi kažu da je razvod, pored smrti užeg člana porodice ili prijatelja, jedan od najstresnijih događaja koja osoba može doživjeti. Pored činjenice da ostajete bez partnera od koga se vjerovatno niste htjeli razvesti kada ste stupali u brak, imamo i finansijski aspekt koji doprinosi ovom stresu.

Da bismo izračunali koliko košta razvod braka, moramo prvo shvatiti da Porodični zakon Federacije BiH predviđa dvije vrste razvoda. Prvi je sporazumni razvod braka, kojim posreduje kantonalna Socijalna služba, i to je onaj jeftiniji. Ova vrste razvoda je i daleko brža i jednostavnija. Druga vrsta je razvod braka tužbom preko Općinskog suda i podrazumijeva znatno veće troškove i dugotrajniji proces.

Čitava procedura, naravno, zavisi i od toga da li par ima zajedničku maloljetnu djecu, jer to dodatno produžava proces.

Kod sporazumnog razvoda braka, proces je poprilično jasan. Zahtjev podnosite Socijalnoj službi uz kratko obrazloženje. Zanimljiva je činjenica da se u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata bračno pravo regulisalo Osnovnim zakonom o braku FNRJ koji je stupio na snagu 1946. godine gdje su razlozi za razvod braka počivali na načelu krivnje, a razvod se gledao kao sankcija za kršenje ili neispunjenje bračnih dužnosti, ili s druge strane na načelu poremećenosti bračnih odnosa. Krivnja bračnog druga negativno je utjecala na pravne posljedice prestanka braka, a pravo na traženje sporazumnog razvoda nije ozakonjeno, ali se moglo postići da bračni drugovi zajednički traže razvod braka u slučaju da navedu opravdane razloge. Sa raspadom Jugoslavije i po završetku rata u BiH, Federalnim Porodičnim zakonom je ukinuto dokazivanje krivice.

Ukoliko par nema djecu ili ako se dogovore oko skrbništva, podnošenje zahtjeva za sporazumni razvod košta 360 KM bez PDV-a. Uz dogovor partnera, određuje se alimentacija, koja je prepuštena parovima. Porodičnim zakonom nije predviđeno zajedničko skrbništvo nego primarni skrbnik, odnosno roditelj s kojim djeca žive, što je u preko 90 posto slučajeva majka. Ovaj postupak traje nekoliko sedmica i bude vrlo brzo okončan.

Međutim, ako dođe do tužbe zbog neslaganja partnera oko bilo kojeg dijela podjele imovine ili skrbništva nad djecom, ovaj postupak može koštati i preko dvije hiljade maraka i može trajati od godinu dana do nekoliko godina.

Ukoliko se bračni partneri odluče na sudski razvod, taj proces može potrajati dugo, iako je zakonski hitan. Razvod braka obično traje oko godinu dana, posebno ako postoje nesuglasice oko starateljstva nad djecom, visine alimentacije koja se kreće od 50 do 1.000 KM po djetetu, i pitanja supružničkog izdržavanja.

Šta nakon razvoda, čitajte ovdje.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close