Visoko

Koliko književnost utječe na kreiranje mišljenja javnosti

Visočki profesor Naser Šečerović gost Federalnog radija: Koliko književnost utječe na kreiranje mišljenja javnosti

Visočanin doc. dr. Naser Šečerović ove sedmice bio je gost emisije Sedmica u fokusu, na Federalnom radiju. Govoreći o sposobnosti izlaska iz zone komfora i “prelasku granice” vlastite odgovornosti dr. Šečerović otkrio je vrijednosti prevodilačkih i književničkih formi.

“Kroz razgovore sa doc. dr. Naserom Šečerovićem ćemo “otkriti” kolika je odgovornost prevodioca, ali i koliko zaista književnost i književnik mogu da utiče na kreiranje mišljenja i stavova javnosti o određenim fenomenima, političkim opredjeljenjima, preferencijama, trendovima”, navela je autorica ove emisije u najavi.

Inače, doc. dr. Naser Šečerović rođen je 1981. godine u Visokom. Studirao je germanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao i doktorirao. Danas kao docent na Odsjeku za germanistiku predaje noviju njemačku književnost. Književni kritičar i esejist. Aktivan kao književni i konferencijski prevodilac već dugi niz godina. Izlagao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim simpozijima i kongresima, te objavio niz naučnih radova, kritika i samostalnih prijevoda. Preveo, između ostalog, djela Barbare Frischmuth, Georga Büchnera i Franka Wedekinda

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Cjelokupan razgovor sa doc. dr. Šečerovićem možete poslušati na LINKU.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close