Koliko je obrazovan ministar obrazovanja

Dane Malešević, ministar obrazovanja u Vladi RS, “velikodušno” je ponudio da djeca u Vrbanjcima, Kotorskom i Konjević-Polju uče “jezik bošnjačkog naroda”, jer tako piše u Ustavu RS, a tako će pisati i u školskim knjižicama.

Šta radi OHR

Ne objašnjava zašto djeci srpske nacionalnosti u knjižicama piše srpski jezik umjesto “jezik srpskoga naroda”, a kako je zapisano u entitetskom ustavu. Onima koji žele znati zašto djeca ne mogu učiti bosanski jezik ministar je preporučio filologe s Banjalučkog univerziteta.

Mogao je preporučiti i akademike SANU-a (Srpska akademija nauka i umjetnosti), koji tvrde da bosanski jezik ne postoji, ali ne bi mogao sakriti neustavnost i sve laži koje su se posebno posljednjih dana rasprele o bosanskom jeziku.

Potpuno jasno, i dejtonski Ustav BiH, kojega se drže najuporniji negatori historije i tradicije države BiH, jasno kaže da su u BiH u upotrebi bosanski, hrvatski i srpski jezik.

Zašto u Ustavu RS piše “jezik srpskog, jezik bošnjačkog i jezik hrvatskog naroda”, na to je već odavno trebao odgovoriti OHR kao službeni tumač Dejtonskog sporazuma, jer se radi o očiglednom kršenju Ustava BiH, a na što se, osim OHR-a, već godinama oglušuju i OSCE i Vijeće za implementaciju mira (PIC).

No, to je tek dio problema. Naime, izuzevši Janju, u kojoj više od 500 bošnjačke djece odavno izučava “nacionalnu grupu predmeta”, dakle i bosanski jezik (koji će se uskoro pisati kao “jezik bošnjačkog naroda”), pa i bosansku historiju i geografiju, u samoj Bijeljini u četiri osnovne škole oko 280 bošnjačke djece uči samo srpski jezik, a takvu i historiju i geografiju.

Politički razlozi

Tako djeca u RS uče o Pećkoj patrijaršiji, ali ne i o postanku i razvoju Islamske zajednice u BiH. Uče o položaju balkanskih naroda u određenim historijskim periodima, ali bez spominjanja ni “B” od Bošnjaka.

A barem Malešević bi trebao, kao ministar obrazovanja, biti toliko obrazovan pa znati da bosanski jezik i bosanska država postoje hiljadu godina i da je „Rječnik bosanskog jezika“ postojao 200 godina prije Vukovog “Rječnika” (izvorni naziv koji je kasnije preimenovan u “Rečnik”).

Postojao je i 4. oktobra 1907. godine, kada ga je Zemaljska vlada BiH, u okviru Austro-Ugarske monarhije, ukinula iz političkih razloga, zbog kojih je i naziv Bošnjak protjeran iz javnog života. Možda ti razlozi važe i danas, kada Malešević politički licemjeriše, a OHR i cijela međunarodna zajednica uporno šute o bosanskom jeziku i cjelokupnom obrazovnom sistemu u BiH koji je, nažalost, u nadležnosti entiteta i kantona.

Kadar Marka Pavića 

Dane Malešević kadar je Marka Pavića, odnosno DNS-a. Rođen je 1952. godine u mjestu Čivčije kod Prnjavora. Nakon što je stekao zvanje profesora politehničkog vaspitanja i obrazovanja, odbranio je 2011. godine doktorsku tezu koja se odnosi na kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja. Radio je kao profesor, a potom i direktor Tehničke škole u Bosanskoj Gradišci, savjetnik u Ministarstvu obrazovanja i kulture RS te načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti općine Bosanska Gradiška.

Autor: E. MUSLI – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close