Vlast u BiH se ne bavi ekonomijom, nego sama sobom

Valentin Ilievski, direktor “Messer BH Gasa” i član UO FIC-a

Nijemac makedonskih korijena Valentin Ilievski godinama je na čelu bh. ogranka velike gasne kompanije “Messer”. Za početak razgovora upitali smo ga je li istinita priča da kolege u Njemačkoj smatraju da im priča viceve kad govori o administrativnim procedurama u BiH.

Politička volja

– Nažalost, tako je. Ja svake godine za sebe jednoga moram dobiti dvije radne dozvole, iako sam ovdje godinama na čelu kompanije koja je investirala desetine miliona KM. Jedina opravdanost tih procedura je da zaštiti tolika mjesta u administraciji. Pošto sam direktor u dvije firme u BiH, onda moram imati dvije radne dozvole (!) i vaditi duple dokumente. Pitam se, da sam registriran u deset kompanija, moj bi se posao svodio na ganjanje radnih dozvola i vađenje dokumenata. U Njemačkoj mi kažu da je nemoguće da to radim šestu godinu iznova – kaže nam Ilievski.

On, kao član Vijeća stranih investitora (FIC), već drugi put radi na tzv. Bijeloj knjizi. Pojednostavljeno, menadžeri najvećih svjetskih firmi u BiH uz pomoć stručnjaka i advokata besplatno ponude vlastima BiH spisak svih nelogičnosti, prepreka i problema koje investitori imaju. Ilievski ističe da je u posljednje vrijeme “Bijela knjiga” postala prepoznatljiva i u državnim institucijama te da se prijedlozi privrednika konačno uvažavaju, kao što je bio nedavno slučaj s donošenjem novog zakona o radu.

– BiH ima potencijal kojeg nisu svjesni ni Bosanci i Hercegovci. Taj potencijal je toliko veliki da se ova država u sljedećih 20 godina može značajno razviti. Šta to koči njen napredak? Ovdje, prema mom mišljenju, nedostaje samo političke volje. Državni aparat je iznimno kompliciran. Političke stranke i vlast u ovoj državi ne bave se ekonomijom, nego same sobom. Kada se na BiH gleda izvana, svi pokazatelji su katastrofalni – od najveće nezaposlenosti do najmanjeg GDP-a u Evropi, izvoz je dva puta manji nego uvoz, a po “easy of doing business” (jednostavnost za posao) indeksu od Svjetske banke BiH je negdje između Hondurasa i Zambije. Kad se samo to vidi, niko ni marku ne bi investirao. Međutim, kad ste ovdje i uradite dublju analizu, iz nje se vidi da za ekonomsku stabilnost nedostaje samo politička volja. BiH zbog toga ima negativan imidž u svijetu. Sve što treba da se napravi kako bi se poboljšao ambijent za poslovanje stoji u “Bijeloj knjizi” i to treba primijeniti. Siguran sam da bi te reforme donijele rezultate i otvorile BiH prema novim ulaganjima, jer su “Bijelu knjigu” napisali eksperti vodećih firmi u svijetu – ističe Ilievski.

Pojašnjava da “Messer” u BiH posluje kao da je kompanija stacionirana u Njemačkoj, prema tamošnjim principima.

– I kad neko dođe kod nas, pomisli da je u Njemačkoj, ali s bosanskim radnicima, što pokazuje da se ovdje može napraviti isti sistem poslovanja. To postaje očigledno kada se dođe pred kapiju naše kompanije – dodaje.

Ilievski savjetuje da bi bilo najpotrebnije u BiH administraciju svesti na minimum, a proizvodne procese automatizirati da budu na nivou najrazvijenijih svjetskih država te napraviti olakšavajući sistem poslovanja za sve koji kane uložiti svoj novac u neki biznis.

Kriza kao šansa

– Treba to raditi na primjerima Finske ili Hong Konga, gdje se za kratko vrijeme može osnovati kompanija i investirati bez velikih birokratskih prepreka. Često sebi postavljam pitanje kako to da su se zemlje istočne Evrope poput Češke, Poljske i Slovačke razvile, a Bosna nije u proteklih 20 godina mira? One su napravile reforme, a BiH nije. Niko ovdje ne voli promjene. U BiH vlada deviza – ne talasaj. A to u biznisu nikako nije dobro – potcrtava Ilievski.

Uvjeren je da bh. vlast, da bi bila uspješna, mora imati pravo rukovodstvo i pravog lidera kojeg poštuju sve strane.

– Svako bi trebao dugoročno planirati i pratiti megatrendove u svijetu biznisa. I samo onaj što strateški odlučuje, a ne iz stomaka, može ostvariti uspjeh. Mi već sad pravimo plan za narednih deset godina. Sve se ovo zove ciklus ekonomije. Mi u “Messeru” na krizu gledamo kao na šansu. Ako se ne pripremiš na vrijeme, pregazit će te to isto vrijeme – zaključuje Ilievski.

Uložili smo 100 miliona KM, nijedna zarađena KM nije izašla iz BiH 

– “Messer” je došao u BiH odmah poslije rata i strpljivo smo gradili kompaniju. Intenzivno smo reorganizirali poslovanje, uložili 100 miliona maraka u naša postrojenja i nove tehnologije i od jedne staromodne napravili kompaniju po visokim svjetskim mjerilima. Mi svake godine investiramo cjelokupan naš profit u infrastrukturu, laboratorijska istraživanja, hemijske analize, IT tehnologiju, eko-projekte i sl. Nijedna KM nije napustila BiH, ulažemo sve što zaradimo! Sve što proizvedemo mi prodamo. Mi, zapravo, više prodajemo nego što proizvedemo. Uskoro ćemo proširiti kapacitete i otvoriti još jedno postrojenje za proizvodnju CO2, koji je strateški plin, i u budućnosti će biti itekako potreban u raznim privrednim granama – ističe Ilievski.

Lakše poslovati u RS nego u FBiH

– Mi poslujemo u entitetu Republika Srpska na jednostavniji način, jer je njihov birokratski aparat jednostavniji. Mnogo je lakše raditi kada vam treba jedno odobrenje iz jednog ministarstva nego kada vam treba deset iz deset kantona, plus i s entitetskog nivoa – kaže Ilievski.

Autor: A. DŽONLIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close