-TopSLIDEBiHPolitika

“Koliko god se Dodik trudio, neće sve sudije biti spremne da gube posao zbog političke priče”

Iza nas je buran politički vikend.

U nepuna 24 sata dobili smo odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da poništava odluke Narodne skupštine o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru Republike Srpske, a potom i reagovanje predsjednika RS Milorada Dodika da ne priznaje ni Šmita ni njegove odluke. Najavio je čak i nove mjere kojima neće poštovati odluke državnih organa BiH.

Da li se i šta promijenilo za građane Republike Srpske, koji su samo dan prije vikenda imali neriješenu situaciju prema Ustavnom sudu BiH, pitali smo advokata i bivšeg sudiju Suda BiH Vladu Adamovića, koji je za BUKU krajem prošle sedmice i najavio brzo poništavanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog BiH od strane Šmita.

Sada je, kaže za BUKU, pravno situacija jasna- zakone koje je NSRS usvojila Visoki predstavnik  je proglasio ništavnim i ovo postaje politička igra, preciznije, problem Milorada Dodika sa Međunarodnom zajednicom: “Što se tiče samih građana, oni imaju puno pravo ponašati se kao da ti zakoni koje je usvojila NSRS ne postoje, jer i ne postoje, poništio ih je Visoki predstavnik. Njih štiti državno pravo, pa će onda građani koji se obrate Ustavnom sudu BiH biti zaštićeni na način da će neko pokrenuti postupke ili bi trebao pokretati protiv onih koji ih maltretiraju. Tako da je Dodikova priča politička priča, a ovo je sada definitivno pravno raščišćeno.”

Obzirom da je Dodik potvrdio da ne odustaje od zakona koji je usvojila NSRS, a ranije je najavljivao i zatvor za one koji budu provodili odluke Ustavnog suda BiH u RS, našeg sagovornik samo pitali kako to komentariše i može li do toga doći: “Svaki sudija u RS koji bude postupao po takvoj prijavi zna da postupa po poništenom zakonu i bez obzira koliko se Dodik trudio, neće sve sudije biti spremne da gube posao zbog političke priče, jer ovo to jeste. Nego će, kada dođe predmet i on ga bude rješavao, pitati Dodika: ‘Šta ja sada da napravim, ti me tjeraš na jedno, po zakonu koji ne postoji, a ja imam zakon koji postoji. Hoćeš li mi ti platiti penziju, ratu kredita itd.?’ Tako da će ljudi primjenjivati ono što je pravno, posebno sudije i tužitelji”, uvjeren je Adamović.

Podsjetimo, Dodik je, u svom jučerašnjem jednosatnom obraćanju sa Kozare, rekao da će Republika Srpska nastaviti svojim putem, te da će se potpisati zakon koje je nedavno donijela Narodna skupština, uprkos Visokom predstavniku.

“Kada potpišem ukaz, oni će to tretirati kao kršenje odluka Visokog predstavnika i onda će mene procesuirati u sudu i tužilaštvu. Ali mi ćemo u narednom periodu razmotriti odluke o zabrani djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Buka

Foto: Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close