Kolika je minimalna plata u zemljama Evropske unije?

U vrijeme alarmantno visoke stope nezaposlenosti, imati posao znači luksuz. I dok je svakako važno omogućiti ljudima da rade, nerijetko u sjeni ostaju oni koji imaju nesiguran posao i svakodnevno se bore za život s niskim primanjima. Minimalna plata je bitno socijalno pitanje za sve sudionike u svijetu rada, no je li dovoljna za samostalno preživljavanje? Europska gospodarstva se međusobno jako razlikuju, a paralelno s tim, variraju i minimalne plate u svakoj od država, ali i troškovi života. Infografika prikazuje podatke Eurostata o minimalnoj plati u 2013. godini u zemljama EU-a te u nekima koje nisu članice Unije.

Razlike od države do države unutar same Europske unije su ogromne. Nejednakost se najbolje ogleda u visini minimalne plate. Najveću u EU-u ima Luksemburg, 1.874 eura, dok Rumunija ima gotovo 12 puta manju; tek 157,5 eura. Šest zemalja članica ima minimalnu platu veću od 1.000 eura, dok ih 10 ima ispod 400 eura. Minimalne plate su izražene u bruto iznosima.

Hrvatska spada u grupu zemalja članica s najnižom minimalnom platom. Ona iznosi 372 eura, dok, primjerice, Slovenci imaju 784 eura, a oni najviše pogođeni krizom, Grci, 684 eura.

Minimalne plate su u pravilu određene zakonom. Međutim, u nekim slučajevima su utvrđene kolektivnim ugovorima. Taj iznos nije nužno ažurirati svake godine niti prilagodba uvijek rezultira povećanjem plata. Valja naglasiti da ne postoji precizan način da se usporede plate. Paritet kupovne moći ispravlja razlike u prosječnim troškovima života između zemalja, ali ne uzima u obzir moguće varijacije u cijenama između gradova unutar iste zemlje ili neke druge čimbenike, poput broja djece u kućanstvima ili troškova školovanja.

Tako Danska, Finska, Italija, Austrija i Švedska nemaju minimalnu platu na nacionalnoj osnovi, ali ipak imaju minimalne stope utvrđene kolektivnim ugovorima koji zajedno pokrivaju visok udio radno sposobnog stanovništva.

I u Francuskoj postoje vrlo politizirani sindikati koji su se izborili da primanja slabo plaćenih radnika budu na razumnoj razini. Njihov smisao za kolektivno pregovaranje dijelom proizlazi iz njihova sveprisutnog utjecaja u francuskom društvu. No unatoč snazi sindikata u Francuskoj i drugdje, sve je manje sindikalnih članova diljem Zapadne Europe. Razlog tomu je što je teška industrija u stalnom padu u Europi i većinom je preseljena na azijski kontinent.

U usporedbi sa Zapadnom Europom, istočnoeuropske zemlje članice imaju izrazito nisku minimalnu platu, ali valja naglasiti da je ona još znatno porasla nakon pada komunizma.

Nakon Njemačke, koja je odlučila uvesti minimalnu platu od 1. januara 2015, švicarski građani će o tome odlučivati 18. maja. Minimalna plata u Švicarskoj bi, ako građani odluče tako, bila četiri hiljade franaka, odnosno 3.281 euro i kao takva bi bila najveća u svijetu, a ne samo na europskom kontinentu. Što bi za to dali tekstilni radnici iz Kambodže kojima je 115 eura mjesečno nedostižno?

(Tportal.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close