BiHPolitika

KOLEKTIVNA KRIVICA: Dječak Mahir nije počinio samoubistvo, on je ubijen!

Dječak Mahir nije počinio samoubistvo. On je ubijen. Kolektivnu krivicu za njegovu smrt dijeli čitavo bosanskohercegovačko društvo

 

Piše: Selvedin Avdić

Samoubistvo dječaka Mahira koji je sebi oduzeo život zbog kontinuiranog zlostavljanja u školi obilježava početak 2016. godine. Nadam se da će ta tragedija još dugo, dugo da se pominje po društvenim mrežama, nadam se da će još dugo, dugo, da se ponavlja po svim medijima. Jer, ništa jasnije ne pokazuje u koliko bolesnom društvu živimo….

Prema izjavama roditelja, djeca koja su učestvovala u zlostavljanju malog Mahira dolaze iz povlaštenih bosanskohercegovačkih porodica. Iz onih porodica koje kreiraju ovo društvo i koje donose odluke o našoj zajedničkoj budućnosti. Ono što su maloljetni zlostavljači  učinili nesretnom dječaku učinili su podražavajući svoje roditelje.

Od njih su naučili da treba nauditi svakome ko je drugačiji, ko na bilo koji način narušava nepravedni poredak uspostavljen u Bosni i Hercegovini. Od njih su naučili da takvoga treba izolirati i izvrgnuti ruglu sve dok sam ne napusti njihov krug.

Od njih su naučili da su svi koji ne pripadaju povlaštenom krugu manje vrijedna bića, da oni ne zaslužuju dostojanstvo a ako ga imaju treba im ga što okrutnije oduzeti.

Od njih su naučili kako funkcionira čopor, da se vođa ne bira po znanju ili sposobnostima nego po sirovoj snazi i okrutnosti.

Od njih su naučili da se vrijednost čovjeka mjeri prema vanjskim manifestacijama, po robnim markama na odjeći ili boravcima u skupim ljetovalištima. Od njih su naučili da je onima koji to sebi ne mogu priuštiti potrebno nametnuti osjećaj srama.

Od njih su naučili da im je neprijatelj svako ko ne prisustvuje istim religioznim obredima kao oni.

Od njih su naučili da su jedina ispravna pravila ona koja važe u njihovim povlaštenim krugovima, da je prava porodica samo ona koja liči na njihovu, da su roditeljske instrukcije koje su oni dobili prava istina iznad koje nema drugačije.

Od njih su naučili da za bilo koji zločin u ovoj zemlji, ukoliko imaš dovoljno novca ili političkog uticaja, nećeš odgovarati. Uvijek uslužne sudije i tužioci, odbaciće tvoj slučaj zbog nedostatka dokaza ili će svi zajedno čekati zastaru.

Od njih su naučili da se čitavo društvo već godinama povinuje njihovim željama, da se zbog njihove udobnosti može izmijeniti zakon, prilagoditi tradicija, pokoriti kultura, usmjeriti obrazovanje.

Od njih su naučili da im se mi nećemo suprostaviti i da ćemo se praviti kako ne vidimo stradanja pojedinaca, sretni što su nas zaobišli.

Dječak Mahir nije počinio samoubistvo. On je ubijen. Kolektivnu krivicu za njegovu smrt dijeli čitavo bosanskohercegovačko društvo. Kako se osjećate?

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close