BiHPolitika

Koga lažu Konaković i Novalić: Dokumenti dokaz da je Izetbegović željela ugasiti Opću bolnicu

Federalni premijer Fadil Novalić od momenta imenovanja do danas imao je niz izjava koje su svrstavane u rubriku vjerovali ili ne, no današnjom izjavom koja se odnosi na spajanje Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo, dokazao je da smatra da javno mnijenje je apsolutno nevažno, ili pak ljude odnosno građane ove zemlje smatra neznalicama, piše novinska agencija Patria.

– Najprije želim otkloniti medijske manipulacije vezane za ovo pitanje koje je naglo i za neke neočekivano izazvalo veliku pažnju. U našem programu pod nazivom “Ekonomski rast i zapošljavanje”, koji je kasnije zamijenjen akcionim planom reformske agende, jasno smo naznačili namjeru restrukturiranja zdravstva i to u dva segmenta: objedinjavanje zdravstvenih ustanova i objedinjavanje nabavke lijekova – istakao je Novalić za Slobodnu Bosnu, dodajući da je Vlada Federacije BiH koncem decembra 2015. godine formirala Radnu grupu sa zadatkom da sačini jasnu finansijsku analizu na temelju koje će biti utvrđeno postoji li ekonomska opravdanost za eventualno pripajanje Javne ustanove Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo.

I tako Novalić želi ubijediti javnost i promrzle građane koji su svojim stražama sačuvali zatvaranje bolnica da je cijeli plan Sebije Izetbegović, sada direktorice UKCS-a zapravo izmišljeno od strane medija i javnosti. No, s obzirom da imenovanje Izetbegović i nije bilo na Kadrovskoj komisiji SDA možda Novalić zbilja ne zna krajnji cilj, ali bolji poznavaoci prilika unutra SDA otklanjaju takvu mogućnost.

Zabravio premijer da je između ostalih i Patria objavila dokument koji je jasno ukazivao na činjenicu da je zatvarnje Opće bolnice gotova stvar, a Novalić očito nije pročitao ni saopćenje njegove partije SDA u kojem su jasno naveli da žele useliti u zgradu Opće bolnice. Pa kako bi to Vlada mogla useliti, ako ne isele doktori i cijela bolnica.

Dokument koji je kreirala Izetbegović

Međutim, ovakve izjave osujećene su od javnosti pa na društvenim mrežama i grupama koje pozivaju na spas bolnice vrlo analitično odgovaraju i premijeru KS Elmedinu Konakoviću i Novaliću.

– Već 6. januara, isti dan kada je Sebija Izetbegović imenovana za direktoricu KCUS-a, pripremljeni su papiri za preseljenje čitavih odjela iz Opće bolnice u KCUS. Podvlačimo: ne pojedinačne molbe uposlenika, kako nas je uvjeravao premijer Konaković, nego kolektivna “molba” o prelasku čitavih odjeljenja. Premijer je naglasio da Kanton Sarajevo nema nadležnost i kontrolu nad KCUS-om, ali ima potpunu nadležnost i kontrolu nad Općom bolnicom.

S obzirom da on tvrdi, kao što smo vidjeli u emisiji, da Kanton o kolektivnom preseljenju ne zna ništa, valja nam se zapitati nije li cijela operacija pod kontrolom vaninstitucionalnih, stranačkih klanova (doduše, iste one stranke kojoj i premijer pripada – SDA), a ne dio nekakve opšte reforme zdravstva o kojoj premijer govori. Naredni korak kantonalnih vlasti može biti samo službena istraga, jer je u pitanju nezakonito raspolaganje kapacitetima koji su u nadležnosti Kantona Sarajevo.

Ovo je suština priče, iako je premijer Konaković želio da mi čujemo mnoštvo drugih stvari, ne bi li nam promaklo da se, po svemu sudeći, sprema velika pljačka i da institucije rade po nalogu stranačkih klanova – poručuju građani.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close