BiHPolitika

Ko traži brisanje nacionalnosti 121.000 ljudi u BiH?!

Popis stanovništva je projekt koji je koštao blizu 50 miliona konvertibilnih maraka (blizu 25 miliona eura), te bi u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima BiH, pa je formiran predmet i tužilački tim koji istražuje postoje li elementi krivičnog djela koji ugrožavaju taj proces

 

Zavod za statistiku bh. entiteta Federacija BiH objavio je kako je za njih neprihvatljiv posljednji prijedlog pojedinih članova Centralnog popisnog biroa da se blizu 121 hiljada popisnica, sa posljednjeg popisa stanovništva BiH, proglasi rezidentnim, ali bez navođenja nacionalnosti, jezika i vjeroispovijesti. Prema tom prijedlogu, te kategorije bile bi nazvane “nepoznato”

 

Razlog za odbijanje je, kažu u Zavodu, zato što on nije u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva u BiH. Iz Federalnog zavoda za statistiku nisu željeli kazati ko su predlagači takvog rješenja, prenosi AJB.

 

Određeni članovi Popisnog biroa su dali takav prijedlog, a Federalni zavod nije podržao jer smatra da nije u skladu za Zakonom, kao ni sa preporukama Međunarodne monitoring misije (IMO).

 

Popis stanovništva je projekat koji je koštao blizu 50 miliona konvertibilnih maraka (blizu 25 miliona eura), te bi u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima BiH, pa je formiran predmet i tužilački tim koji istražuje postoje li elementi krivičnog djela koji ugrožavaju taj proces.

 

Popis stanovništva BiH proveden je u oktobru 2013, ali nikad nisu objavljeni njegovi podaci, iako rok za objavu ističe 1. jula ove godine.

 

Glavni razlog je što se državne i entitetske statističke institucije ne mogu usaglasiti o kriteriju za utvrđivanje stanovništva koje se treba isključiti iz kontingenta prisutnog stanovništva.

 

Međunarodna monitoring misija je u junu 2015. predložila kriterije za utvrđivanje nerezidentnog stanovništva. To podrazumijeva da se status rezidentnog stanovništva izvodi isključivo na osnovu odgovora na pitanja od jedan do sedam iz popisnice P1, a da se pitanje broj 40, koje se odnosi na mjesto rada i školovanja izvan Bosne i Hercegovine, ne može koristiti u izvođenju broja stalnog stanovništva.

 

Međutim, Zavod za statistiku bh. entiteta Republika Srpska traži da se kao relevantno uključi i pitanje broj 40.

 

(Oslobodjenje.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close