BiHPolitika

Kompromisno rješenje je da BiH ima 3,52 miliona rezidentnog stanovništva

Tjednima se pokušavaju uskladiti tri prijeporna pitanja važna za konačnu objavu popisa pučanstva, no bez uspjeha, jer predstavnici Srba, odnosno Bošnjaka i Hrvata različito gledaju na to tko treba biti rezidentni građanin, piše Večernji list BiH.

Svojevrsno kompromisno rješenje na posljednjoj sjednici predložio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić – da se prijeporne popisnice ne koriste pri objavi nacionalne, vjerske i jezične strukture BiH.

Jukić u intervju za Večernji list kaže  kako objava rezultata popisa stanovništva nije nimalo jednostavno pitanje.

– Rekao bih da smo sada u situaciji da je urađen veliki dio posla, posebno suglasnost oko ulaznih pitanja. Ostala su neusuglašena na određeni način tri pitanja. Prije svega, radi se o ispravnosti odgovora kategorija gdje su djeca do 15 godina davala podatke za sebe i pitanje je jesu li bili valjani ti podatci. Ako su bili zajedno s roditeljima ili skrbnicima, onda su u redu i mogu se svrstati u rezidente. Radi se oko 12.000 osoba. Drugo neusuglašeno pitanje je uporaba probabilistike kao statističke metode za obradu rezultata popisa. Stav zavoda iz RS-a je da se ne koristi probabilistika kao metoda, a stav IMO tima da se koristi ta metoda. Taj stav je prihvatio i Federalni zavod za statistiku, pojašnjava Jukić.

Treće prijeporno pitanje po njegovim riječima je broj 40 na popisnici kojim se testira mjesto rada i školovanja koje traje dulje od godinu dana izvan BiH.

-Stav Zavoda iz RS-a je da se te popisnice isključe, a stav IMO tima i Federalnog zavoda da se, ipak, uključe i te popisnice u rezidentno stanovništvo. Kada se zbroje podaci o osobama s tri prijeporna pitanja, radi se o ukupnoj brojki od oko 121.000 osoba i čine 3,4 posto u slučaju kada bi se i oni uključili u rezidente. Prema prijedlogu IMO tima, rezidenata bi bilo 3,526 milijuna, kaže Jukić napominjući kako se na nekoliko posljednjih sjednica Središnjeg popisnog ureda razgovaralo kako izvršiti obračun rezidentnog stanovništva.

Zamoljen da pojasni što je zapravo probabilistička metoda on je kazao kako probabilistička metoda  obrađuju popisnice koje nisu dovoljno kvalitetne – sadržajno, u smislu da se dalje mogu obrađivati. Za njihovu obradu se onda traži dodatni način kako bi se mogli pripisati rezidentnim ili nerezidentnim građanima.

Probabilistika kao metoda se koristi u nekim državama Europe i svijeta, ali u većini zemalja, ipak, nije praksa. Međutim, IMO stručnjaci su nam ipak preporučili da primijenimo tu metodu u BiH, napominje Jukić.

Upitan kako on, kao prvi čovjek Agencije za statistiku BiH gleda na moguće, kompromisno rješenje kako bi se nadišla ova kriza koja je zapela očito na nepomirljivim stajalištima Federacije BiH i Republike Srpske, Jukić je kazao kako je na posljednjem sastanku iznio jedan prijedlog da se prihvate sve preporuke IMO tima.

-Po tome bi broj rezidentnog stanovništva iznosio, kako sam već rekao, 3,526 milijuna, a da se ovih 121.000 ne obrađuje po tri varijable i da se praktično izuzmu u ova tri osjetljiva pitanja koja tretiraju nacionalno, vjersko i jezično opredjeljenje i proglase nepoznatim, a da se sva druga njihova obilježja obrađuju kao i za sve druge osobe. Ova ideja je na izvjestan način i testirana i nije suprotna preporukama IMO tima te rekao bih da ima potencijala za konačni dogovor, kazao je Jukić.

Dodao je kako je njegova inicijativa imala tročetvrtinsku potporu na posljednjem sastanku tima, što daje optimizma da je dogovor vrlo blizu.

Nisam ih ja pozivao na pojedinačno izjašnjavanje, ali se vidjelo iz rasprava tih 12 osoba, a uključeno je paritetno po četiri Hrvata, Srbina i Bošnjaka koji predstavljaju tri statističke institucije, kao i predstavnici pet ministarstava iz Vijeća ministara BiH, da postoji spremnost na dogovor, kazao je Jukić.

Jukić je upozorio kako je BiH već ušla u crvenu zonu jer za obradu rezultata treba najmanje tri do četiri mjeseca.

-Zbilja se intenzivno radi kako bi naši ljudi, uz pomoć stručnjaka IMO tima, to mogli završiti i objaviti rezultate na vrijeme. Tada će biti poznati svi rezultati posljednjeg popisa iz 2013. godine, od broja ljudi, nacionalnosti, jezične i vjerske pripadnosti, kazao je direktor Agencije za statistiku BiH.

Bez obzira što je tehničko, u značajnoj mjeri popis je i političko pitanje jer se, prema Daytonskom sporazumu, položaj u vlasti pojedinih naroda utvrđuje njihovim udjelom u ukupnom broju pučanstva. Upitan je li to također razlog zašto postoje tako snažni prijepori Jukić je kazao kako u Ustavu BiH stoji kako je popis pučanstva iz 1991. godine relevantan za to sudjelovanje i položaj u vlasti.

-Kada će se taj dio aneksa IV. Daytonskog mirovnog sporazuma promijeniti, sada je stvarno upitno. Ali, dakako da je jako važna nacionalna struktura koja se uvijek uzima u obzir u BiH, kazao je Jukić za Večerenji list.

(HMS)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close