-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Ko sve ruši Fuada Kasumovića

POLITIČKA SAPUNICA U ZDK

Najveći motiv za to je neskrivena želja za osvetom vrha SDA i samog Bakira Izetbegovića gradonačelniku Zenice za sve brutalne poraze na izborima

Nakon više od dvadeset godina suverenog vladanja SDA u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), kao svojevrsnom bastionu ove stranke, zahvaljujući, prije svega, rezultatu novoformirane stranke Fuada Kasumovića BHI KF, ali i pravljenju širokog političkog bloka od čak osam stranaka koje danas participiraju u vlasti ili su joj podrška u sklopu skupštinske većine, SDA je s jedanaest zastupnika ostala u opoziciji.

U vrijeme kada se najavljuje rušenje ove vlade, podsjećamo da je Kasumovićeva stranka, prema najvećem broju glasova unutar koalicije, dobila premijersku poziciju, na koju su postavili Amru Mehmedić kao nestranačku ličnost sa zavidnim referencama i obrazovanjem, dok je važan dio kolača vlasti dobio drugoplasirani SDP, koji, kao i BHI KF, nakon izbora ima pet zastupnika.

“Vakufski rat”

O rekonstrukciji Vlade ZDK već nakon nešto više od osam mjeseci rada i izbacivanju Kasumovića odnosno njegove stranke iz vlasti, priča se već neko vrijeme, a ovih dana prava politička sapunica u Zenici doživljava svoj vrhunac.

Sukob na relaciji Kasumović – SDP, odnosno predsjednik SDP-a ZDK Mirsad Mahmutagić, pa sukob Kasumovića i Rame Isaka, sadašnjeg federalnog ministra, a koji datira još od hapšenja Kasumovića 2021. u procesu „Zenicatrans“, pa sve do posljednjih dešavanja u vezi sa sukobima unutar BHI KF, sveukupno usložnjavaju ovu lokalnu političku dramu.

Razne opcije i moguće nove većine su u opticaju i o njima se uveliko govori. Tako je SDA s DF-om koji ima tri zastupnika, uz dvije zastupnice BHI KF koje su zbog svog djelovanja i otvorenih pregovaranja s čelnicima drugih stranaka već na izlaznim vratima Kasumovićeve stranke, te uz još neke potencijalne zastupnike koji su za ovu većinu, jedna od varijanti za koju se danonoćno lobira na terenu.

Druga opcija je ostavljanje SDA u opoziciji i rekonstrukcija vlade u kojoj ne bi bilo Kasumovićevih kadrova, čime bi njegova stranka, kao, realno, ključni faktor u rušenju SDA s vlasti u ovom kantonu, postala minorna.

Politička previranja i borbe za plijen moćnih pozicija u ovom kantonu zenički kuloari nazivaju i „vakufskim ratom“ za Zenicu, aludirajući na Kasumovića, čiji je rodni grad Gornji Vakuf/Uskoplje na jednoj strani, i porodicu ljekara Amele i Abdulaha Granića, koji su također iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Jer upravo je Amela Granić zastupnica Kasumovićeve stranke u Skupštini ZDK i njena ruka mogla bi, po svemu sudeći, biti presudna za rušenje Vlade.

Cijelu priču dodatno usložnjava još jedan akter „vakufskog rata“, i to predsjednik SDA u Gornjem Vakufu/Uskoplju i dugogodišnji ministar u Vladi SBK Sedžad Milanović. Motiv Milanovića za obračun s Kasumovićem je i njegov sukob, opet političke prirode, s porodicom odnosno braćom Fuada Kasumovića koji su u Gornjem Vakufu/Uskoplju vlasnici velikih privatnih biznisa.

Jer, već zvuči poznato, nisu naklonjeni SDA, stranci koja u ovom gradu, skupa s HDZ-om, suvereno vlada već trideset godina.

I, svakako, najveći motiv za rušenje Kasumovića u Zenici je neskrivena želja za osvetom vrha SDA i samog Bakira Izetbegovića gradonačelniku Zenice za sve brutalne poraze na izborima u tom gradu.

Prisni prijatelji

Politička sapunica iz Zenice još je zanimljivija kada se zna u oba grada aktera ovog lokal-političkog rata da su Kasumovići i Granići prisni prijatelji još iz mladosti.

A napuštanje Kasumovićevog broda od prijatelja i najbližih saradnika počelo je s Kenanom Uzunovićem, koji je od prvog dana kada je Kasumović odlučio kao samostalni kandidat za gradonačelnika jurišati na Zenicu bio njegov prvi operativac. Uzunović potom postaje drugi čovjek Kasumovićeve stranke, pa kasnije na krilima Kasumovićevog političkog uzleta i zastupnik u Federalnom parlamentu, a pokazat će se kao ključna ruka za koaliciona preslagivanja.

Danas Uzunović javno prijeti da će uložiti sve napore u rušenju Vlade ZDK, za čije je postavljanje najzaslužniji izborni rezultat koji je primarno u Zenici postigao Fuad Kasumović iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Napuštanje broda

Iz istih izvora iz kojih je potekao naziv „vakufski rat“ kolaju i informacije da se zastupnici Granić, ukoliko – uz pomoć još jedne zastupnice BHI KF Naide Delibašić-Alagić – sruši vlast Kasumovićeve stranke u ZDK, iz jednog od tabora nove moguće većine nudi pozicija direktorice Kantonalne bolnice Zenica, a njenom mužu Abdulahu Graniću mjesto ministra zdravstva u novoj Vladi ZDK. I to nije sve, nudi se čak ustoličenje i njihovog sina Edvina Granića na neku od skupo plaćenih pozicija u ovom kantonu, a koji je, opet, poslovnim poduhvatima u Gornjem Vakufu/Uskoplju povezan s ministrom Milanovićem.

A. Latić, avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close