Ko su reprezentativke BiH koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici u Stuttgartu?

U njemačkom gradu Stuttgartu od 07. do 13. septembrta 2015. godine održat će se Svjetsko prvenstu u ritmičkoj gimnastici. Reprezentacija Bosne i Hercegovine u ritmičkoj gimnastici prvi put će nastupti na svjetskom prvenstvu. Ovo je historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu i ritmički sport, u koji se finansijski jako malo ulaže. Reprezentativke BiH će na Svjestko prvenstvo putovati o svom trošku, bez ijedne uložene marke od strane države. Naše četiri reprezentativke predstavljat će Bosnu i Hercegovinu prvi put na smotri najboljih svjetskih gimnastičarki. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine predvodi glavna trenerica Hidajeta Glavinić.

Takmičarke koje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu su: Bjelić Adisa, Tinjić Vanessa, Muminović Dea i Hadžić Amila.

Bjelić Adisa rođena je 01. marta 1999. godine u Ekaterinburgu (Rusija). Karijeru je počela u Rusiji, kad je imala 5 godina, gdje je bila jedna od najtalentovanijih gimnastičarki njene generacije. Pored mnogih ponuda raznih zemalja ona je odlučila da nastupa za Bosnu i Hercegovinu. Prije nego što je počela nastupati za Bosnu i Hercegovinu, Adisa je imala pozive iz reprezentacija Bugarske i Srbije da nastupa pod njihovim zastavama.

Tinjić Vanessa rođena je 1998. godine u Tuzli. Trenutno je članica Kluba ritmičko-sportske gimnastike „Sloboda“ iz Tuzle. Jedna je od najboljih ritmičarki u Bosni i Hercegovini. Proglašena je za najuspješniju kadetkinju na Izboru sportiste godine Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. Učestovovala je na mnogobrojnim takmičenijima i osvajala medalje od kojih izdvajamo:

– “Pecs Cup 2012” – Pečuh – 2 zlatne medalje
– “Pecs Cup 2013” – Pečuh – bronzana medalja
– Turnir “Kyustendilsko lyato – 2014” u Bugarskoj – jedna zlatna i dvije bronzane medalje
– “Leda Cup 2014” – Zagreb – srebrena medalja

Muminović Dea rođena je 1999. godine u Sarajevu. Članica je Kluba ritmičko-sportske gimnastike “Olimpik” iz Sarajeva. Proglašena je za najperspektivniju ritmičarku Kantona Sarajevo za 2008. godinu. U svojoj kolekciji ima više od 90 medalja, od kojih izdvajamo:

– Međunarodni turnir “CSK Sofija” – bronzana medalja
– “Obuda Cup” Budimpešta – zlatna medalja
– Državno prvenstvo u ritmičkoj gimnastici u Visokom – dvije srebrene i tri bronzane medalje
– “Dani Budve“ – Crna Gora – dvije srebrene medalje

Hadžić Amila rođena je 1993. godine u Sarajevu. Članica je Kluba ritmičko-sportske gimnastike Olimpik iz Sarajeva.

 

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close