Ko su glavni favoriti za Oskara?

I dok je izbor najboljeg filma nešto neizvjesniji budući da je “Argo” Bena Afleka pobrao brojne nagrade, Oskar za najbolju režiju 24. februara gotovo izvjesno će otići u ruke 66-godišnjeg Spilberga.

Spilberg je sedam puta bio nominovan u kategoriji najbolje režije i osvojio je zlatnu statuu Američke akademije za film dva puta – za “Šindlerovu listu” 1993. i “Spasavanje Redova Rajana” 1998. godine, a ove godine se smatra glavnim favoritom.

Ispitivanje koje je sprovedeno na 1.641 Amerikancu pokazalo je da njih 41 posto smatra da bi Spilberg trebalo da dobije Oskara, a 38 da će ga gotovo sigurno dobiti za dramu o građanskom ratu u kojoj Linkolna igra britanski glumac Danijel Dej-Luis.

Onlajn ispitivanje sprovedeno je prije dodjele nagrada Udruženja režisera Amerike (DGA) koje se uručuju u subotu u Los Anđelesu. Od 1948. svega šest puta dobitnik DGA nagrade nije dobio Oskara za režiju.

Ove godine Akademija je, međutim, zanemarila reditelje četiri najuspješnija filma godine – Bena Afleka (Argo), Ketrin Bigelou (00:30 – Tajna operacija), Kventina Tarantina (Đangova osveta) i Toma Hopera (Jadnici) ostavivši tako mogućnost da se dogodi nešto što se rijetko događa, da Oskara za najbolji film i režiju ne dobije isti film.

Kladioničari takođe stavljaju Spilberga kao očitog favorita sa šansama 1:5.

Drugi na Rojtersovoj listi potencijalnih dobitnika Oskara je Ang Li za režiju “Pijevog života”. Li je Oskara za režiju dobio 2005. za gej vestern romansu “Planina Broukbek”.

Treći je Dejvid O. Rasel sa nezavisnom komedijom “U dobru i u zlu”, potom sledi Ben Zejtlin (Zveri južne divljine) i Mihael Haneke sa filmom “Ljubav”.

buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close