-TopSLIDEKolumne

Ko s đavolom tikve sadi: Stranci im daju legitimitet, pa građane BiH pozivaju na djelovanje!?

Piše: A. Čorbo-Zećo


„Vlada Sjedinjenih Država već dugo daje podršku građanima Bosne i Hercegovine u nastojanjima da izgrade bolju budućnost. Mi smo i dalje istinski prijatelj posvećen tome da naša podrška bude plodonosna i fokusirana na rezultate – ali ostvarenje krajnjeg cilja zavisi od građana Bosne i Hercegovine“, jedna je od poruka upućena od strane ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona.
„Dok se približavaju Opštinski izbori, možda je najveći razlog za zabrinutost to što istraživanja ukazuju na postojanje prevara pri registraciji birača, sistematskih nepravilnosti, kupovine glasova, pa čak i izbornog nasilja.

Ovi opsežni napadi na sposobnost građana da osiguraju da njihove vlasti rade za njih sprečavaju očajnički potrebne reforme s ciljem ograničavanja lidera da rade u ličnu korist“, kaže se nadalje.

Čitajući ove poruke u kojima se kaže i da „ako smo voljni da krenete putem ka samoodrživosti, Vlada Sjedinjenih Država podržaće vas u tome“ imate osjećaj da su građani za sve krivi. Možda i jesu pogrešnim izborima, ali daleko je to od istine. 

Sve je dakle na građanima, ali neprincipijelnost i ponašanje stranih faktora u BiH zbunjuje javnost. Jer upravo im oni daju legitimitet primaju ih i uvažavaju jednako sve lidere od Dragana Čovića, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića…, a onda poruče građanima da je na njima.

Bilo bi principijelno da se do kraja jasno kaže koja je to politika odgovorna za stanje u kojem se nalazimo, sve drugo je umijeće mogućeg i nemogućeg.

Tako nam kažu da su državna preduzeća neefikasna, ona su politički bankomati uz pomoć kojih vladajuće elite održavaju svoju moć, potvrđuju kontrolu nad biračkim tijelom i bogate se resursima koja pripadaju vama, građanima BiH. 

I onda sjednu na ručak, večeru i razgovaraju s onima koji su najodgovorniji za takvu situaciju. Pa šta onda očekujete od građana zatrovanih nacionalizmom i pričama o nekom novom ratu i sukobu.

Trebamo li podsjetiti kako su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i bivši šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark brali grožđe na plantažama u Mostaru, a da je novi šef Delegacije Johann Sattler odmah na prvom susretu Čovića proglasio šampionom europskoga puta BiH.

To je ovaj šampion što želi implementirati presude Suda u Strazburu po njegovoj mjeri, ali na način da on, isključivo on bude biran doživotno. Pri tome kršeći ljudske vrijednosti i prava, dajući legitimitet samo Hrvatima iz HDZ-a, a to je daleko od evropskih vrijednosti.

Kažu nam da će se malo toga promijeniti ako mi, obični građani, ne uradimo dio svom posla. Pa, malo toga će se promijeniti ako i vi ne uradite vaš dio posla. 

Jer građani sve više i odlučnije odbijaju plaćati mito, ukazuju na korupciju, opozicija i građani prijavljuju izborne nepravilnosti, govori se glasno i jasno i šta dobiju.

Otkaz s posla, frustraciju, bolest, jer na kraju opet ti isti pronađu spas kod vas. Onih koji bi trebali u ovakvom uređenju da jasno ukažu pravac kojim se BIH treba da kreće. Nije samo dovoljno pozvati građane da glasaju. 

Vi se vašim ponašanjem opredijelite za koju ste opciju. Jer ovako smo svi na gubitku osim onih koji i dalje vladaju uljuljkani i sakriveni pod diplomatske skute ohrabreni birokratskim govorom koji malo ko razumije. Vrijeme je da se stvari nazovu pravim imenom, jer promjena bez toga neće biti.

Ohrabrite građane BiH tako što ćete se okrenuti ka onima koji mogu pomoći i ovu zemlju dovesti do samoodrživosti. 

Građani trebaju efikasne lidere, transparentnost vlasti i odgovornost, a to im možete i vi pomoći da nađu u suprotnom – ko s đavolom tive sadi, o glavu mu se obiju.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close