NogometSport

Ko preživi, slavit će!

Ritam srijeda-subota itekako smeta igračima, a to bi ujedno mogao biti i najveći problem Željezničara u borbi za dvostruku krunu

Jedan poraz, pa makar on bio i u polufinalu Kupa BiH od Širokog Brijega, nije znak za alarm, pogotovo jer je Željezničar u nevjerovatnom nizu tokom proljeća stigao do prve pozicije na tabeli.

Zaostajali su plavi i 11 bodova za Zrinjskim, a pred vječiti derbi protiv Sarajeva Mostarcima bježe jedan, a bordo sastavu – tri boda.

Slavko Petrović, trener tima sa Grbavice, u više navrata napomenuo je činjenicu gdje je Željo bio prije njegovog dolaska i gdje je sada i to je zaista nepobitno. Međutim, doći do vode, a ne napiti se, bilo bi još gore, pogotovo u situaciji kada plavi odlučuju sami o svojoj sudbini.

Isto tako, sve dobre stvari napravljene u proteklih nekoliko mjeseci mogu se srušiti kao kula od karata u samo sedam dana ukoliko kola krenu nizbrdo, pa je pred stručnim štabom Želje možda i najbitniji period od dolaska na Grbavicu.

Sarajevo, pa Široki, pa Radnik i to u svega sedam dana, ritam je kojeg se ne bi postidjeli ni engleski premijerligaši tokom novogodišnjih praznika, s tim što menadžeri timova sa Otoke imaju mnogo širi izbor igrača, te se ne libe zarotirati.

U isto vrijeme, Slavko Petrović mijenja samo ako je primoran na to, a gotovo nikada da bi odmorio nekog iz početnih 11. Jedan od razloga poraza protiv Širokog, uz kvalitet koji tim sa Pecare zaista posjeduje, upravo je i umor početne jedanaestorke, koja se gotovo nije promijenila još od prve pripremne utakmice protiv Čapljine u Međugorju.

Upali su tek Kerla umjesto Boccaccinija i Stanić umjesto Stojanovića, a ostatak ekipe znaju već i ptice na grani. U isto vrijeme, Samir Bekrić je češće na tribinama nego na klupi, a Uglješa Radinović minute skuplja ulazeći u drugom poluvremenu. Nerijetko, plavi završe tek sa jednom ozbiljnom izmjenom tokom meča, a treća nekad i ne bude napravljena.

I ne, nije nam namjera kritikovati Slavka Petrovića, koji je Željezničar i doveo do prvog mjesta, koje je izgledalo tako nedostižno u eri Miloša Kostića, već skrenuti pažnju na objektivne probleme sa kojima bi se plavi mogli susresti u borbi za duplu krunu.

Željo ima kvalitet, ali pitanje je hoće li imati svježine?!

 

Oslobodjenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close