Ko je u prednosti – pametni ili bogati?

Pametnija djeca u životu zarađuju više od onih koji se rađaju bogati – pokazalo je istraživanje američkog “Brukingsa”.


SRNA

Istraživanje se bavilo upoređivanjem odnosa između inteligencije, motivacije i ekonomske mobilnosti unutar grupe djece koju su pratili još od 1979. godine.

Ako su inteligentna i motivisana, djeca iz siromašnijih porodica imaju dobre šanse da postanu dio gornje srednje klase ili da postanu bogataši.

Oko 40 odsto mališana iz siromašnih porodica, koji su po rezultatima bili među trećinom najboljih na jednom vojnom testiranju, u međuvremenu je, do životne zrelosti, ušlo među dvije najplaćenije kategorije stanovništva. Za to vrijeme, manje pametna djeca iz imućnijih porodica pala su na ekonomskoj tabeli.

Pamet, ipak nije jedini faktor ekonomskog uspjeha. Što se tiče ekonomske mobilnosti, bolje je biti pametan, motivisan i bogat, nego pametan, motivisan i siromašan, zaključuju autori istraživanja.

Češće su, kaž oniu, upravo djeca bogatih pametnija.

Dugogodišnja najveća nejednakost i razlika u američkom obrazovnom sistemu jeste upravo između učenika iz bogatih i siromašnih porodica.

Postoji “poluga” koja čuva manje pametnu djecu bogatih da skliznu u relativno siromaštvo.

Djeca bogatih, zahvaljujući tome što roditelji imaju novac, od malih nogu dobijaju bolje obrazovanje, šalju ih u bolje vrtiće, škole…Oni su u startu u prednosti koju mnogi siromašni i manje talentovani kasnije ne mogu stići.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close