Kultura življenjaLifestyle

Ko je sve tu lud, glup, nemaran ili je samo ”sposoban”?

AUTOR: IVAN ZIDAREVIĆ 

Vidite koliko je vremena prošlo, čitave godine, te se ama baš ništa nije desilo s našim javnim klozetima, bradatim muškarcima u štiklama (možda su ćosavi u bakandžama manji taboo), roditeljima koju deca i dalje imenuju mamama i tatama (a ne brojevima) i nisu nam tamo, neke žene, iz GREVIO-a ušle u spavaće sobe i hladne i nažuljane ispovedaonice, gde klečimo za grehe koje ćemo nanovo da ponovimo.

GREVIO (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence) odnosi se na nadzorno telo Saveta Evrope koje nadzire sprovođenje nesrećne Istanbulske konvencije oko koje smo imali proteste jer smo se bojali da će nam neko odande, žene, strankinje, oteti samostalnost, suverenitet, ali i muškost. Nisu imale makaze, radi kastracije, ali čast Domovine je bila u pitanju!

Kako je Savet Evrope jedan goropadni birokratski spavač, ako izuzmemo Evropski sud za ljudska prava, često žali bože tolikog novca u malom Strazburu, za svaku glavolomku i podelu imaju po jedno ekspertsko, nadzorno, telo. Pa tako, sada nama aktuelno više nego ikada, imaju i GRECO.

GRECO (The Group of States against Corruption) je, ponovo, jedno takvo telo za praćenje borbe protiv korupcije. Znači, naš teren i ono šta nam se, brže od COVID-19 zaraze, transgeneracijski prenosi s tate na sina, ne zaobilazi to ni mame, ali ni kćerke, te se opravdava onom starom da ”ko će kome ako ne svoj svome”. Nešto lascivnija, ništa manje zanimljivija, je i ona ”jaši, jaši, svi smo mi naši”.

Tako nam je GRECO, kao jednoj od članica Saveta Evrope, dao, nanovo smernice, Izveštaj, o tome šta nam valja popraviti, šta u pogledu dragog nam klijentelizma, nepotizma i sveprisutnog ortačko-plemensko-kumovskih odnosa ne valja u jedinoj našoj (Herceg-Bosna nije u sastavu naših granica).

U Izveštaju ima svega i svačega, krvna slika našeg pogodovanja i kako smo tome skloni, a da se ne zamislimo da li je to nešto, kao, loše ili je samo pragmatično i odlika je uspeha, a ne slabosti.

Po onome kako nam prenose mediji, koji se trude da nas oblikuju i dodatno nam oduzmu volju za dužim čitanjem, čini se da gospoda iz GRECO-a najviše vole, da su im omiljeni, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, naše nezavisno i samostalno telo (u zemlji gde svi s nekim šuruju dok se ne dokaže suprotno) koje obavlja poslove iz delokruga rada i nadležnosti određenim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

Upravo, ovih dana u javnoj raspravi nalazi se Nacrt predloga Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji donosi izmene. Nastao je kao plod mozganja pametnih glava radne grupe, često, uz poštovanje mera Stožera, sukobljenih mišljenja, kako posmatramo na rad Povjerenstva.

Jesu li oni upravno telo te imaju nadležnosti iz ove domene ili su ipak, na kašičicu, i etičko telo koje nadilazi pisane zakone i ulazi u sferu paranormalnog – poštenja, transparentnosti, časnosti, odgovornosti, savesnosti i nepristrasnosti.

Znači, piši propalo!

Važno je istaći, ma koliko to nekome teško palo ili nikako da razume, sukob interesa nije kazneno delo, ali jeste prepoznato kao pogodovanje za sebe ili drugoga, korišćenjem pozicije i resursa koji dolaze sa radnim mestom dužnosnika (po novome obveznika).

Znači, ako neki dužnosnik, pardon obveznik, stavi privatni interes ispred javnog (a kako drugačije) onda je on u sukobu interesa jer je hteo, recimo, da zaposli sestru od tetke iz Frankfurta koja se tek vratila u Domovinu i bez posla je.

Ako se manemo tekstova o tome koliko smo dugo čekali na novi zakon, koji mnoge zemlje nemaju ni u tragovima, kao i to da se, poput onih GREVIO žena s makazama, planira štrojenje rada Povjerenstva, čini se da ipak nije tako i da su mnogi požurili da nas okarakterišu kao one koji baštine, sada i kroz predlog Zakona, strvinarenje javnih resursa.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje je pod palicom mladog ministra Malenice, koji ima dobre namere u ne tako dobronamernom društvu kakvo je naše, izradilo je PZ koji je u mnogim aspektima usklađen sa onim šta su nam u Izveštaju savetovali, da ne kažemo uslovljavali, iz GRECO-a, ali su osluškivali i praksu rada i sa kojim se izazovima u radu suočavaju ljudi iz Povjerenstva.

Tako se novi Zakon odnosi i na lokalnu samoupravu (to su oni lokalni šerifi), proširen je krug dužnosnika (obveznika) te se nakrcava, proširuje, nadležnost Povjerenstva. No to je i bio cilj svih.

Isto tako, doseg, koga sve grabi novi Zakon primene proširuje se i na predsednike i članove uprava svih onih s puno para, a sa skoro niti malo obaveza, te predsednike i članove regulatornih agencija itd.

Posebna novina, ono šta se u našem društvu smatra slabošću, jeste uređenje privatnih odnosa radi prevencije sukoba interesa u određenom roku, a deklarisanjem sukoba interesa i zabranom delovanja u odlučivanju.

Malo se menjalo, unapredilo, oko podnošenja, čuvenih, imovinskih kartica, zabrane delovanja drugih poslova dužnosnika, ograničeni su i radom nakon isteka mandata, kažnjavaćemo ih s više para skinutih s računa, te je dodatno unapređeno, po njihovoj dinamici rada, delovanje Povjerenstva.

Nije nebitno navesti da su se koplja ukrstila šta sa nekadašnjim člankom 5., odnosno novim člankom 6. predloga Zakona. To je onaj koji govori o načelima delovanja koja se odnose na obveznika (nekada dužnosnika).

Onda, kako vršiti sankcionisanja ako neko nije bio recimo častan ili odgovoran, valjda suprotno od dobar čovek? Možda odgovor leži u tome da nam je tu bitan sud, jer je jedino sud, u ovoj našoj podeli vlasti i na sudbenu, s ingerencijama da nekome sudi i da ga osudi (mediji vole reč ”linčuje”), a ne nezavisno telo s mandatom trajanja.

A što se GRECO-a tiče, završimo s jednim stvarnim događajem.

Pre par godina, možda deset, prenesena je vest da je neki naš čovek, Balkanac, u mirnoj Švedskoj, na svojoj zgradi napravio terasu gde terasa nema. Kako se Šveđani s time nikada nisu susreli, naše gore list nisu gonili po sudovima za prekršaj već su ga direkt u ludnicu. Jer, zdravom čoveku, a Domovina je nadograđivana sa većine krovova i bokova, to ne bi palo na pamet.

Onda, ko je sve tu lud, glup, nemaran ili je samo ”sposoban”.

Pozdrav za sve Hercegovce!

autograf.hr – Ivan Zidarević

Ivan Zidarević
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close