logo
bios

Ko je potrošio 36 miliona eura pomoći za migrante?

Objavljeno prije 2 mjeseca . u sri, nov 20th, 2019

Ko je potrošio novac za migrante? EU tvrdi da je poslala 36 miliona eura pomoći u BiH

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je da je EU od početka prošle godine pružila 36 miliona eura pomoći BiH, od kojih je 96 posto potrošeno.

Sattler je naveo da je preostalih šest posto iskorišteno za pomoć BiH s ciljem jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama, te da u EU očekuju od vlasti BiH da zajedno rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i održivih rješenja za pitanja migracija.

On je dodao da je primjer toga nedavna odluka vlasti u BiH o dodjeli dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

“Ova odluka smanjiće pri**isak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su migracijski priliv do sada nosili na svojim plećima. Ovo bi trebalo dovesti do brzog za**aranja lokacije Vučjak”, smatra Sattler.

On je dodao da će EU nastaviti angažman da bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve, kroz dijalog i u bliskoj konsultaciji sa vlastima BiH.

Sattler je naveo da je Evropska komisija u kontaktu i sa vlastima Hrvatske o pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema az*ila, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

On je istakao i da je EU opredijeljena da podrži policijske strukture u BiH da jačaju saradnju, koordinaciju i efikasnost da bi ispunile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu sa međunarodnim i EU standardima.

usn.co.ba/

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh