Klubovi prihvatili: Evroliga sa 16 ekipa!

Od sljedeće sezone biće promijenjen sistem takmičenja i Evroliga će brojati 16 klubova, odlučeno je na istorijskom sastanku u Barseloni.

Autor: b92

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu predstavio je predstavnicima 11 klubova novi 10-godišnji plan kao pandan ponudi FIBA i klubovi su odlučili da ostanu uz Evroligu.

Prema novom modelu koji je predstavljen u Barseloni, Evroligu će od sljedeće sezone igrati 16 klubova. 11 klubova biće stalni učesnici, tri kluba biće šampioni svojih zemalja, a preostala dva učesnika bi bili šampion Evrokupa i pobjednik kvalifikacionog turnira. Još uvijek nije odlučeno koja tri šampiona bi igrala u novoj Evroligi.

Evroliga je otkrila i da će 11 stalnih učesnika biti klubovi koji trenutno imaju A licencu – Anadolu Efes, CSKA, Armani, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi, Olimpijakos, PAO, Real Madrid i Žalgiris.

„Evroliga će imati novi format sa 16 klubova. 11 stalnih učesnika (moguće proširenje u budućnosti), šampion Evrokupa, tri šampiona domaćih liga i jedan pobjednik kvalifikacija u kojima će učestvovati osam timova. 16 klubova će igrati po ligaškom sistemu 30 kola, a nakon toga će uslijediti plej-of na tri dobijene utakmice, a pobjednici serija će obezbijediti plasman na završni turnir“, saopštila je Evroliga.

Evrokup će imati 24 tima od kojih će 21 učešće obezbijediti kroz domaća takmičenja, a preostala tri će dobiti specijalnu pozivnicu. Navedeno je i da će se Evrokup igrati praktično po istom sistemu kao i Evroliga.

Ključna stvar oko koje su se sporili klubovi je novac. Predsjednik moskovskog CSKA Andrej Vatutin otkrio je da je Evroliga u saradnji sa agencijom IMG najavila da će klubovi dobijati mnogo veći novac od sljedeće sezone.

Kako je navedeno na sajtu moskovskog kluba, sastanak u Barseloni trajao je skoro osam sati.

„CSKA je prošle sezone bio treći u Evroligi i od turnira je ukupno zaradio nešto malo više od 500.000 evra. Mislim da ne moram više ništa da komentarišem na ovu temu. Američka kompanija IMG predstavila je 10-godišnji biznis plan vrijedan minimum 630 miliona evra. Oko 60% ovog novca bi trebalo da bude podijeljeno klubovima, što znači da bi od takmičenja klubovi zarađivali od 36,3 do 49,2 miliona godišnje“, rekao je Vatutin.

On je dodao i da je odlučeno da klubovi ostanu uz Evroligu.

„Tokom sastanka je razmatrana i ponuda FIBA. Poslije mnogo diskusije odlučeno je da klubovi ostanu uz Evroligu u narednom 10-godišnjem periodu.”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close