Klas krenuo u otkup i izvoz gljiva i plodova smreke

Nakon povratka u posao sa malinama i jagodičastim voćem, bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je pokrenula otkup i preradu gljiva i plodova smreke.

(Fena)

Sa njemačkim partnerom dogovoren je izvoz oko 40 tona šumskih gljiva i plodova smreke na tržišta Njemačke, Slovenije, Italije i Francuske.

Od 200 domaćih kooperanata sa područja Goražda u ovogodišnjoj sezoni otkupljeno je oko 20 tona osušenih gljiva –  vrganja i crne trube, kao i 20 tona šumske smreke.

– U periodu koji je pred nama širit ćemo broj otkupnih mijesta i pravit ćemo dogovore sa zadrugama. Plan je da Klas u idućoj godini poveća broj kooperanata na 600, te da se otkup proširi na sve općine na kojima uspijevaju gljive i smreka, sa fokusom na područja srednje Bosne, Podrinja, i Istočne Bosne, što ukupno obuhvata 20 bosanskohercegovačkih općina – riječi su direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmira Hrvića.

Na taj način steći će se uvjeti za otkup 50 tona suhog vrganja u idućoj godini, 20 tona suhog srijemoša – divlji luk, 2 tone suhog smrčka i 100 tona ploda smreke. Plan povećanja otkupa, podrazumijeva i povećanje kapaciteta, zatim broja radnika za preradu i za nabavku sirovine, saopćeno je iz Klasa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close