BiHPrivreda

Klan Hastor i Grammer: Novi sukob oko isporučioca autodijelova potresa autoindustriju

Autoindustrija sa zabrinutošću gleda prema Ambergu: kontroverzni investicioni klan Hastor iz Bosne želi u srijedu tamo preuzeti kontrolu nad isporučiocem Grammer – ravnoteža cijele branše je u opasnosti.

Proizvodnja kod Grammara

Do sada su odnosi snaga u auto branši bili kao cementirani: Malo velikih proizvođača stajalo je nasuprot velikom broju malih isporučilaca dijelova i mogli su svojim snagom diktirati uslove kupovine. Međutim prošle godine pojavile su se u ovim odnosima pukotine kad je grupa Prevent u sukobu sa Volkswagenom zaustavila isporuku kućišta mjenjača i navlaka za sjedišta i djelomično obustavila proizvodnju u Wolfsburgu.

Sada bosanska poduzetnička porodica Hastor, kojoj pripada Prevent, ima novi cilj: žele da dobiju pod svoju kontrolu bavarskog isporučioca dijelova Grammar.

Doduše zemaljski sud Nürnberg-Fürth je u prvoj instanci odobrio ulazak kineskog investitora Ningbo Jifeng u Grammer. Kinezi agiraju u borbi za isporučioca dijelova iz Oberpfalza kao „bijeli vitez“ u odbrani protiv klana Hastor. Pravni spor ovom odlukom nije okončan jer presuda nije pravosnažna.

Posao sa slabom zaradom

Ovo je izazvalo uzbunu u branši. Svi veliki proizvođači automobila među kojima su VW, BMW i Daimler kupuju naslone za glavu od Grammera. Firma iz Amberga bori se svim silama protiv preuzimanja. Na skupštini akcionara u srijedu dolazi do kulminacije.

Sukob između Preventa i VW koji je okončan tek nakon višesedmičnog pregovaranja važi kao opomena za cijelu branšu.“Automobilsak industrija nastoji u svakom slučaju spriječiti da se nešto tako ponovi“, kaže profesor Stefan Bratzel, koji vodi Center of Automotive Management u Bergisch Gladbachu. VW je tada obećao da će sarađivati sa Preventom još najmanje šest godina da bi se zakopala ratna sjekira. Zauzvrat VW može potražiti dodatnog isporučioca za odlivke mjenjača.

Nije jasno šta tačno namjerava grupa Hastor sa Grammerom. Njihovi predstavnici se rijetko javno izjašnjavaju. Bosanci drže preko investicionih firmi Cascade i Halog više od  20%  akcija. Jedan insajder iz široko razgranatog poslovnog imperija kaže da je cilj povećanje rentabilnosti. “ Rendita kod Grammera je niska.”

Isporučioci monopolisti imaju dobre karte

U poslednje vrijeme firma je ostvarivala operativnu maržu od 4,9%. Prema mišljenju Preventa Grammer tako zaostaje iza uporedivih firmi. Međutim sami Bavarci ukazuju da konkurencija u prosjeku ostvaruje samo 4,7%.

Da bi povećali profitabilnost kod Grammera porodica Hastor bi mogla pooštriti pristup u pregovorima oko cijena i uslova sa proizvođačima automobila. Do sada su veliki proizvođači mogli, zbog velikih količina koje kupuju, uslovljavati male isporučioce. Samo veliki isporučioci kao Bosch, Continental ili ZF Friedrichshafen mogli su se oduprijeti cijenovnom pritisku. Manji isporučioci su naprotiv specijalizirani za određene ugradbene dijelove i njihova marža je često niža.

Za proizvođače automobila bi isporučilac veličine Grammera pod kontrolom Preventa bio riziko kad se u budućnosti postavi protiv njihovih cjenovnih zahtjeva. Doduše postoje i drugi isporučioci naslona za glavu ka Adient, Faurecia i Lear ali šefovi nabavke ne mogu jednostavno mijenjati isporučioce  velikih količina dijelova. Prema šefu nadzornog odbora Grammera Klausu Probstu Grammer je kod konzola za neke serije auta jedini isporučilac. Da bi neko drugi mogao isporučivati te dijelove potrebno je više od dvije godine.

Auto industrija zamrzava ugovore

Upravo na tome bi mogao Prevent graditi svoju politiku. Proteklih godina familija Hastor izgradila je malo transparentni imperijum kome pripadaju podjeli u raznim branšama.”Prevent na tržištu stalno gleda šta bi bilo interesantno”, kaže osoba bliska grupaciji.

Grammer je postao interesantan jer je Preventova firma Car Trim specijalizirana na navlake za sjedišta i naslone za glavu. „Ako bi Hastorovi bili uspješni u svojim namjerama onda bi to koštalo njemačku autoindustriju gubitka uigranih koncepata i pravila, naprimjer kod nabavke dijelova iz samo jednog izvora“, kazao je Probst u intervjuu sa “WirtschaftsWoche”.

„Mi smo od početka vidjeli da se veliki proizvođači automobila vrlo negativno odnose prema investiciji porodice Hastor“ opisuje Probst reakciju branše. Napad porodice Hastor na Grammer ugrožava egzistenciju preduzeća. „U prvom kvartalu su se narudžbe u poređenju sa prošlom godinom upolovile.“ Za odbranu od Preventa privukao je šef preduzeća Hartmut Müller na svoju stranu Ningbo Jifeng koji u međuvremenu posjeduje 12% akcija Grammera  i treba da spriječi na skupštini akcionara prodor Preventa. Ko će uspjeti je potpuno otvoreno pitanje, kaže Probst.

spiegel.de

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close