BiHPolitika

Kemal Kozarić odbio da svjedoči u predmetu Bobar banka

Bivši guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić odbio je da se kao svjedok pojavi na suđenju bivšem članu Nadzornog odbora Bobar banke Dragi Đukanoviću, koji se sa još 15 osoba tereti za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, čime su niz institucija, ustanova, preduzeća i drugih subjekata, kao i građane BiH oštetili  za 122,5 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

U Okružnom sudu u Bijeljini danas nije održano zakazano ročište u izdvojenom sudskom postupku koji se vodi protiv Đukanovića.

Sudija Mensur Đonlić, predsjednik Pretresnog vijeća upoznao je stranke  da je svjedok Kemal Kozarić, bivši direktor Centralne banke BiH pismom obavijestio sud da je od prvog septembra ove godine na dužnosti ambasadora BiH u Austriji, da on, navodno, nema pojma o čemu se konkretno radi u ovom sudskom postupku, te da ne namjerava da se pojavi na sudu.

Kako saznajemo, Kemal Kozarić se nalazi u optužnici kao prvi svjedok, ali se do sada nije pojavljivao na suđenjima ni u Sarajevu, a ni u Bijeljini.

Na narednom ročištu, zakazanom za 7. novembar, trebalo bi da svjedoči Jelena Ristivojević iz Bijeljine.

Advokat Zoran Perić je nakon neodržanog ročišta pojasnio da je suđenje Dragi Đukanoviću izdvojeno i da mu se, za razliku od ostalih optuženih u ovom predmetu ne sudi pred Sudom BiH, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i nemogućnosti da često putuje na suđenje u Sarajevo.

U Sudu BiH se već godinu dana vodi postupak protiv 15  optuženih za organizovani kriminal u slučaju Bobar banka, dok je Đukanovićev postupak izdvojen i sudi mu se u Bijeljini zbog zdravstevnih razloga.

Tužilaštvo BiH podiglo je početkom prošle godine optužnicu u predmetu Bobar banka protiv 16 osoba koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanele štetu od oko 122,5 miliona KM.

Osim Đukanovića, optuženi su Darko Jeremić, Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Slavica Injac, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujinić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefa Bošković.

Oni se terete da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito odobravani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

CAPITAL: Lj.Lj.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close