-TopSLIDEBiHPolitika

Kemal Čaušević nakon izricanja presude: Ovo je sramota, okorjeli kriminalci dobijaju po pet godina

BIVŠI DIREKTOR UIO BIH

Kemal Čaušević nakon izricanja presude: Ovo je sramota, okorjeli kriminalci dobijaju po pet godina

Uzeli su mi tri stana koje sam kupio prije nego što sam se zaposlio u UIO. Uzeli su mi stan u kojem sam se rodio, rekao je Čaušević

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izjavio je danas nakon izricanja presude da je „ona sramota Suda jer se okorjeli kriminalci presuđuju na po pet godina zatvora“. Kazao je kako je osuđen samo zbog toga što je razotkrio “kriminal koji se radi u pravosudnim institucijama”.

Čaušević je rekao da je Meddžida Kreso sedam godina štitila Sedineta Karića, koji je bio jedan od optuženih u ovom slučaju pa se nagodio da svjedoči.

– Razotkrio sam predmet „Kekerović“, koji je predmet nezakonitih povrata više od 20 miliona KM. Tada su mene optužili da bi zaštitili kriminalce. Sudija Ranko Debevec to nije imao pravo uraditi jer po krivičnom postupku, rješenje donosi tri člana. To je priča koja se provlači osam godina. Nažalost, takav nepismeni sudija Rako Debevec došao je za predsjednika Suda BiH. Cijelo vrijeme vršio je pritisak da se podigne optužnica i da se ja osudim – rekao je Čaušević.

Nije vratio ni jednog feninga jer su ga štitili

Između ostalog, rekao je da je tužio Sedineta Karića, koji je osuđen na pet godine.

– Osuđen je i da vrati 2,7 miliona KM. Ta presuda je bila 2010. godine. Nije vratio ni jednog feninga jer su ga štitili kriminalka Meddžida Kreso i kriminalac Ranko Debevec – rekao je Čaušević.

Poručio je da će se žaliti na ovu presudu jer “žele da mu oduzmu sve što je pošteno zaradio i naslijedio”.

– Popularno je pričati o korupciji da bih se ja optužio. Neko ko je imao priliku od 2010. godine kroz pretres da kaže meni taj novac nije trebao, sjetio se 2017. godine da izmisli sve ono. Što se tiče imovine, radim 27 godina. U 1976. godini registrovao sam prvo preduzeće i postoje svi podaci. Bio sam najbolji student Ekonomskog fakulteta, a onda direktor preduzeća, direktor u četiri banke, radio kao pomoćnik u Ministarstvu finansija FBiH, bio direktor UIO itd. Ispalo je da nisam feninga zaradio. Za sav svoj rad zaradio sam 1,8 miliona KM. Nijednu svoju nekretninu nisam kupio na nezakonit način. Nisam žrtva politike već pravosuđa, nesposobnog kriminalca Ranka Debevca – rekao je Čaušević.

Ja sam moralna vertikala za Ranka Debevca

Istakao je kako je smiren jer je znao za presudu prije tri dana od ljudi iz Banje Luke.

– Moj je život pri kraju. Vjerujete mi ili nemojte. Ja sam moralna vertikala za Ranka Debevca. Pogotovo za Olega Čavku i Dubravka Čamparu, kunem se Bogom. To su pravi kriminalci – rekao je Čaušević.

Na račun sudija i tužioca iznio je niz teških optužbi za kriminalne radnje. Pozvao je predstavnike SAD i međunarodnih institucija da preuzmu od njega dokumentaciju koju ima, a koja, kako kaže, dokazuje sav “kriminal pravosuđa”.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close