Kebo uputio javni poziv Budimiru za smjenu Lijanovića

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je danas javni poziv Živku Budimiru, predsjedniku FBiH, za smjenu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Lijanovića. Javni poziv prenosimo u cjelosti.

“Predsjedniku FBiH Živku Budimiru obraćam se javno, jer sam  o njegovim kjučnim odlukama kao potpredsjednik FBiH saznao sam iz medija. U politici postoji ustavna i zakonska odgovornost, ali i ona moralna i principijelna. Na prinicipijelnost i moral konzistentno se poziva Predsjednik FBiH. Zato  pozivam predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da pokaže svoj moralni kredibilitet kako bi  ja lično , ali i ostali koji se pridržavaju Ustava , zakona i procedura, političke etike i odgovornosti,  mogli iznijeti stvoj stav u vezi smjene ministra finansija Ante Krajine i pokretanju postupka za rješenje duboke krize u Federaciji BiH izazvane ovom smjenom. Kako je kriza  neviđeno pogodila ekonomiju u Federaciji, koju građani već počinju osjećati plašeći se hoće li dobiti svoje, ionako male mirovine, pozivam predsjednika FBiH Živka Budimira da spriječi dalje ekonomsko urušavanje FBiH time što će smijeniti federalnog ministra poljopreivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Lijanovića”, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH u kojem se dalje navodi:

“Kako predsjednik Budimir tvrdi da je postupio ustavno kod smjene ministra Krajine i  smijenio ga  na zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića, smatram da, u skladu sa Ustavom, a na osnovu već postojećeg zahtjeva,  smijeni i ministra Lijanovnića. Evo samo nekih od argumenata za tu odluku . Prvo, to je istraga koja se protiv ministra Lijanovića vodi u Tužilaštvu BiH, a o slučaju Hypo banke koja je već postala međunarodni skandal, zloupotrebe položaja i neregularnosti oko isplate poticaja zbog čega su poljoprivrednici zatražili njegovu smjenu,  gospodarenja fondacijom Odraz  i pokušaj upravljanje milionima maraka koje su namjenjene poljoprivrednicima,  kao  i revizorski izvještaj o finansijakom poslovanju njegovog ministarstva.  Da ne spominjemo  neplaćanje PDV-a i carina od strane firmi koje direktno ili indirektno  posjeduje ministar Lijanović, a prema podacima koje je objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Odlukom gospodina Budimira o smjeni ministra Kajine  nanesene su enormne štete FBiH  s tendencijom da eskaliraju i odraze se na državu, ukoliko je  ne revidira  i, istovremeno, dozvoli da ministar Lijanović bude dodatni faktor ekonomskog slabljenja Federacije,  nije isključeno da  se u  Parlamentu FBiH može formirati Ustavom propisana večina  za pokretanje  njegove smjene. Ukoliko se predsjednik FBiH ogluši na ovaj poziv, to će otvoriti novu dimenziju upitnosti njegovih odluka i spektar pitanja da li je principijelan, radi li za interese građana i, na koncu, da li je odluku o smjeni ministra Krajine donio on ili ministar Jerko Lijanović i zašto”, stoji u saopćenju.

oslobođenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close