BiHPolitika

KCUS potrošio milion maraka bez izvještaja o utrošku!

MINISTARSTVO TOLERIŠE, REVIZORI UPOZORAVAJU: KCUS potrošio milion maraka bez izvještaja o utrošku!

Iako Klinički centar u Sarajevu nije redovno dostavljao izvještaje o utrošku sredstava, u Ministarstvu zdravstva FBiH zatvarali su oči pred tom činjenicom

Piše: Branka Mrkić-Radević

Menadžment Kliničkog centra u Sarajevu u javnim istupima jako se ponosi brojkama i egzaktnim podacima. Najčešće ističu kako sve što utroše ili planiraju mogu potkrijepiti jasnim dokazima.

NEMA KRITERIJA

Ali, u revizorskom izvještaju Ministarstva zdravstva Federacije BiH za 2019. godinu navode se nešto drugačiji podaci. Prema navodima revizora Klinički centar u nekoliko navrata nije opravdao sredstva koja su im dodijeljena od Ministarstva zdravstva ili namjenskih sredstava Federalne vlade.
U 2019. godini Federalna vlada izdvojila je šest miliona KM za pomoć za tri klinička centra – KCUS, Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Tri zdravstvene ustanove dobile su po dva miliona KM kako bi poboljšale zdravstvene usluge.
Ovi centri imaju različit broj zaposlenika, osiguranika, pacijenata, ali i dugovanja i obaveza, pa nije jasno na osnovu kojeg kriterija su sva tri dobila isti iznos novca. Revizori navode kako im dokumentacija o kriterijima za raspodjelu novca – nije ni predočena.

Za kontrolu utroška sredstava oformljena je i komisija Ministarstva koja je konstatovala kako su sredstva utrošena namjenski.
Ali izvještaja o milionskoj kupovini KCUS-a od omijenog dobavljača Medita u ovim dokumentima – nema. Naime, KCUS je u jednom od zahtjeva za doznačavanje sredstava priložio ugovor o nabavci digitalnog angiografskog RTG aparata sa pratećom opremom zaključen 8. novembra sa Meditom. Iz budžetskih sredstava za ovu namjenu tražili su milion KM, a ostatak su osigurali sami.
Revizija je utvrdila da ispravan i kompletan izvještaj o ovom utrošku nije ni dostavljen i da je komisija neopravdano utvrdila da su sredstva utrošena namjenski:
– Ne možemo potvrditi da je Komisija utvrdila namjenski utrošak sredstava jer nije imala dokumenta kojim bi se potvrdilo da je ispoštovan rok za isporuku, montažu, puštanje u rad opreme, edukaciju osoblja i obračun penala u slučaju nepoštivanja ugovorenog roka.

KCUS je od Ministarstva zdravstva u 2019. godini dobio i blizu 15 hiljada KM za zdravstvenu zaštitu Roma u Federaciji. I ovdje revizija navodi da kriteriji raspodjele novca nisu jasni, da Klinički centar nije dostavljao izvještaje o utrošku sredstava, ali i da komisija nije adekvatno kontrolisala utrošak tih sredstava.

ZATVARANJE OČIJU

Nije ovo prvi put da Ministarstvo zdravstva zatvara oči na nepravilnosti u KCUS-u, ili se proglase nenadležnim ili jednostavno kažu da nemaju materijal. Podsjetimo na sjednicu koja je trebala biti održana u Federalnom parlamentu, a na kojoj se prvo trebalo rasparavaljati o stanju na KCUS-u, a zatim i zdravstvenim ustanovama u Federaciji. Nije održana jer ministar zdravstva Vjekoslav Mandić nije mogao prikupiti dokumentaciju od kantonalnih ministarstava i zavoda.

Koliko novca Ministarstvo zdravstva Federacije BiH izdvaja na različite komisije, najmanje što bi se moglo očekivati jeste da kvalitetno urade posao za koji su plaćeni.
U prošloj godini Ministarstvo je za rad različitih komisija izdvojilo 766 hiljada KM. Priča o brojnim komisija u institucijama je odavno ispričana. Nekoliko stotina ili hiljada KM godišnje dodatka na platu sasvim je uobičajena stvar. No periodično zabljesnu primjeri poput ovoga u Ministarstvu zdravstva FBiH gdje je ministrov savjetnik za farmaceutiku bio član devet komisija tokom 2019. godine i za taj angažman, pored plate, inkasirao tačno 28.305 KM. 

Za tih 12 mjeseci isplaćeno mu je i 28 hiljada KM redovne plate. Stručnom savjetniku za specijalističko usavršavanje tokom 2019. isplaćena je 21.730 KM za rad u komisijama.
– U komisijama su imenovani zaposlenici koji u većini slučajeva obavljaju rukovodeće poslove – savjetnici i pomoćnici ministra, sekretar Ministarstva i šefovi odsjeka. Iako je određeni broj komisija formiran na osnovu posebnih propisa, radi se o poslovima i zadacima koji su u nadležnosti Ministarstva, u okviru redovnih radnih zadataka, i obavljaju se u toku radnog vremena – stoji u izvještaju.
Zbog ovih i drugih uočenih nepravilnosti Ministarstvo zdravstva FBiH dobilo je mišljenje sa rezervom. Od ranijih preporuka koje je revizija izdala nije realizovano čak 11.

(zurnal.info)   

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close