Kultura

Katolici diljem BiH obilježavaju Veliki četvrtak

Katolici u BiH danas diljem zemlje obilježavaju Veliki četvrtak, kršćanski spomendan Isusove posljednje večere, koji se slavi u četvrtak prije Uskrsa.

Veliki četvrtak je ujedno i posljednji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu) te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda. Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvav znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode uru klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: “Niste li mogli probdjeti barem jednu uru moleći sa mnom?”.

– Veliki četvrtak, petak i subota omogućuju nam dublje pronicanje u otajstvo naše vjere, kazao je Papa na općoj audijenciji u srijedu, 23. ožujka. Papa Franjo će na Veliki četvrtak obaviti obred pranja nogu dvanaest tražitelja azila u gradiću sjeverno od Rima, priopćio je Vatikan, dodajući da poglavar Katoličke crkve na taj način iskazuje koliku važnost za njega ima prihvat izbjeglica u razvijenim zemljama.

Na obredu na Veliki četvrtak tradicija je da Papa pere noge dvanaest osoba, kako je po Bibliji učinio Isus, opravši noge 12 apostola.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close