BiHPolitika

Federalizacija kao proces ima potencijal: Narodi nisu mana, već konstanta ove zemlje

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara predstavio je jučer u ovom gradu studiju preustroja BiH, s ciljem osiguravanja institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

Studija polazi od hipoteze da federalizam i konsocijacija kao okvirni koncepti i federalizacija kao proces, imaju potencijal za provođenje ustavnog načela konstitutivnosti i potpune institucionalne ravnopravnosti unutar autentičnog bh. federalističkog političkog poretka.

Neusklađenost

Urednik studije Ivan Vukoja smatra da je njena osnova identifikacija manjkavosti sadašnjeg ustroja naše zemlje sa stajališta imperativa osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njenih građana, ali i funkcionalnosti i ekonomičnosti sistema.

– Studija je upućena zainteresiranoj javnosti u BiH i izvan nje i ona je povod za ozbiljnu i odgovornu debatu, zasnovanu na argumentima, načelima i modelima o preustroju BiH, rekao je Vukoja.

Kao nedostatak aktualnog ustroja Vukoja je naveo neusklađenost ustava i zakona, odnosno neusklađenost temeljnog načela konstitutivnosti sa institucionalnim i zakonskim rješenjima koja su trebala operacionalizirati konstitutivnost.

Jedan od urednika Milan Sitarski rekao je da se studijom debate o preustroju BiH žele uvesti u racionalne okvire. Dosadašnje rasprave i debate su, tvrdi, obojene ideologijama i strastima.

– Našu debatu namjeravamo temeljiti na argumentima povijesnog karaktera, s obzirom na to da smo u iscrpnoj povijesnoj analizi pokazali da konstitutivni narodi nisu mana BiH, nego konstanta njene povijesti, tijekom koje je bila u različitim širim društvenim i državnim zajednicama, izjavio je Sitarski, navodeći da su najveći problemi ustvari odnosi među narodima onda kada politički ustroj nije uvažavao i prepoznavao koncept konstitutivnih naroda, podsjetivši da su po presudi iz 2000. svi svuda konstitutivni, dok u praksi efektivno uživanje konstitutivnih prava nije u skladu sa željenim.

Nužne promjene

Predloženi modeli neteritorijalnog preustroja usmjereni su na nužne promjene Ustava BiH i FBiH, te Izbornog zakona BiH. Studija objavljena na hrvatskom i engleskom jeziku, izdana je uz podršku Državnog ureda za Hrvate van Republike Hrvatske. Moderator predstavljanja bio je izvršni direktor IDPI-ja Josip Blažević, a učestvovali su urednici Ivan Vukoja i Milan Sitarski, te profesori Ivo Lučić i Ugo Vlaisavljević.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close