Kasumović: Neko mora zaustaviti hrvatske političare, ovladali su finansijskim tokovima u BiH

Krajnje je vrijeme da neko zaustavi Hrvate – ovladali su kompletnim finansijskim tokovima u Bosni i Hercegovini – upozorava u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria bivši zamjenik državnog ministra finansija BiH Fuad Kasumović.
Za to vrijeme, napominje Kasumović dalje, Bošnjaci postaju poslušnici a sredine u kojima živi najbrojniji narod u zemlji – ekonimski nerazvijene! Bošnjački političari se, apeluje ovaj stručnjak za finansije, konačno moraju uozbiljiti i vlastiti narod nametnuti kao glavni ekonomski faktor u zemlji, jer mu to mjesto i pripada.

Kasumović nije želio govoriti o imenima, no preuzme li lider HDZ-a BiH Dragan Čović i Razvojnu banku Federacije BiH, na čijem čelu se trenutno nalazi Salko Selman, a čije namjere je obznanio nedavno predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, jasno je da će čelni ljudi Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu sa Bakirom Izetbegovićem biti odgovorni za totalni ekonomski krah i ponižavajući status Bošnjaka.

Razvojna banka FBiH je još jedina finansijska institucija na čijem čelu je Bošnjak, a čija se stolica sada također zatresla.

Od okončanja sukoba u Bosni i Hercegovini 1995. godine do danas na čelu ministarstva finansija – od lokalnog do državnog nivoa – sjede ministri iz hrvatskog naroda, pa čak tamo gdje su Hrvati manjina, ili ih nema nikako.
Situacija je ponovljena i nakon Općih izbora u oktobru prošle godine. Hrvatima su ponovo pripala sva kantonalna, federalno i državno ministarstvo finansija.

Kasumović kaže da kome nije jasno o čemu govori, neka samo pogleda aktualni sastav Vlade u Zeničko-dobojskom kantonu. Iako koalicija Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođena HDZ-om BiH ima tek dva zastupnika u Skupštini ovog kantona, u Vladi su dobili dva ključna ministarstva – opet ministarstvo finansija i ministarstvo privrede, na čijim čelima sjede Andrej Kajić i Zvonimir Anđelić.

– Znate, kada neko sjedi na čelu neke finansijeke institucije, on nije samo na toj funkciji zbog plaće, on upravlja kompletnim finansijama koje prolaze kroz instituciju, kompletnim stranim donacijama… Pa, nisu se Vitez ili zapadna Hercegovina razvile same do sebe. Ta mjesta su prije ‘90-ih bila siromašna, ali su nakon sukoba odjednom postali ekonomski centri, jer su hrvatski ministri tamo slali ogromne količine novca – kaže Kasumović.

Državni poslanik Šemsudn Mehmedović također je nedavno objavio zanimljivu analizu iz koje se vidi da Hrvati godišnje upravljaju sa više od 560 miliona KM državnog novca, što je više sredstava kojima upravljaju Bošnjaci, Srbi i ostali zajedno.

Hrvati u BiH upravljaju i skoro svim komercijalnim bankama u zemlji, bez obzira sto su njihovi vlasnici iz Italije ili nekih drugih zemalja.

Kasumović podsjeća da Hrvati upravljaju i Fiskalnim vijećem u BiH, Dragan Čović zajedno sa Miloradom Dodikom kontroliše i Upravu za indirektno uporezivanje, Agenciju za bankarstvo ali i desetke drugih finansijskih institucija u zemlji, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close