Google danas slavi 17 godina postojanja

Jedna od vodećih svjetskih internet korporacija Google danas proslavlja 17 godina postojanja.

Google je američka multinacionalna korporacija specijalizirana u internetskim servisima i proizvodima, koji uključuju internetske reklamne tehnologije, pretragu, internetsko skladištenje i softver, dok se veći dio profita ostvaruje preko AdWordsa.

Google su osnovali Larry Page i Sergey Brin dok su bili na doktorskom studiju na Univerzitetu Stanford. Zajedno posjeduju oko 14% dionica, ali kontroliraju 56% dioničarske glasačke moći kroz tzv. “superglasačke zalihe”. Oni su osnovali Google kao privatno preduzeće 27. septembra 1998. godine. Njihov opis misije od samog početka je bio “da organiziraju svjetske informacije i naprave ih univerzalno dostupnim i koristivim”, a njihov neslužbeni slogan je bio “Don't be evil”.

2004. godine, Google se premjestio u novo sjedište u mjestu Mountain View, Kalifornija, koje je nazvano Googleplex.

Brzi rast od osnivanja je povukao lanac proizvoda, nabavki i partnerstava van Googleove pretraživačke mašine. Oni nude internetske servise kao što su softver za produktivnost uključujući email (Gmail), internetsko spremanje podataka (Google Drive), uredski paket (Google Docs) i društveni mrežni servis (Google+). Desktop-proizvodi uključuju aplikacije za internetsko pregledanje, organiziranje i uređivanje slika i brzo dopisivanje. Kompanija drži razvoj Android mobilnog operativnog sistema i samo-preglednički Chrome OS za netbook poznat kao Chromebook. Google se snažno uključio u komunikacijski hardver: ima partnerstvo sa velikim elektronskim proizvođačima u produkciji svog “visoko-kvalitetnog i jeftinog” Nexus uređaja i kupljenog Motorola Mobility u maju 2012. U 2012, infrastruktura optičkih vlakana instalirana je u gradu Kansas za opremanje Google Fiber radio servisa.

Korporacija, procjenjuje se, pokreće više od milion servera u podatkovnim centrima u svijetu (od 2007) i upravlja sa preko milijardu zahtjeva za pretragu i oko 24 petabajta korisnički-generisanih podataka svaki dan (od 2009). U decembru 2013, Alexa je označila google.com kao najposjećeniji web-sajt u svijetu. Veliki broj Googleovih sajtova na ostalim jezicima nalaze se među prvih stotinu, kao i ostalih nekoliko sajtova koje posjeduje Google, kao što su YouTube i Blogger. Njihova dominacija na tržištu je vodila ka velikoj medijskoj pokrivenosti, ukljujčujući kritikovanje kompanije zbog problema kao što su autorsko pravo, cenzura i privatnost.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close