- VIJESTIPolitika

Kašnjenje u prilagodbi SSP-a umanjuje šanse privrednicima

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Hadžiahmetović smatra da svako kašnjenje u procesu prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) umanjuje mogućnosti pozicioniranja bh. privrednicima na EU tržištu.

– SSP smo potpisali prije nego što je Hrvatska ušla u članstvo EU. U tom smislu, sasvim je logično da zemlje koje su u procesu stabilizacije i pridruživanja svoj sporazum prilagode novom stanju. Dakle, ko god prije prilagodi svoj sporazum bolje će proći na tržištu EU i u tom smislu neosporno je da moramo prilagoditi SSP i vrlo je važno da to učinimo što je moguće prije – kazala je Hadžiahmetović za Fenu.

Navela je da sam sporazum ima elemente koji donose pozitivne efekte, ali i one koji možda na kratak rok donose negativne efekte, te da je i sam proces pristupanja članstvu u EU obilježen na taj način.

– Dakle, mi ne možemo govoriti da je sporazum povoljan ili nepovoljan za neku grupaciju. Ukoliko nije povoljan ili donosi neke negativne efekte u kratkom roku, postoje finansijski kompenzacioni mehanizmi koji se nude od EU ili pojedinih članica EU za BiH u tom smislu, ali mislim da su mnogo veće štete ukoliko kasnimo s procesom prilagođavanja.  Mi ćemo to morati uraditi ukoliko zaista iskreno želimo članstvo u EU što cijenim da za BiH nema alternative – istakla je Hadžiahmetović.

Privrednici, po njenom mišljenju, nemaju razloga za bojazan, a navodi zvaničnika Republike Srpske da će BiH adaptacijom SSP mnogo toga izgubiti, kako je kazala Hadžiahmetović, trebali bi biti praćeni i time šta BiH gubi odgađanjem adaptacije SSP.

– Pravila EU ne možemo mijenjati, mi se njima samo možemo prilagođavati. Nekada će to biti s izrazito pozitivnim efektima, a nekad i s nekim negativnim, ali u cjelini je to pozitivno za BiH da bi se što je moguće prije pridružila članstvu u EU – dodala je Hadžiahmetović.

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close