Karamarko na hitnom kaptolskom prijemu

Zašto je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić primio samo jednog od nekoliko relativnih izbornih pobjednika i zašto se preko svojega Tiskovnog ureda odlučio javno pohvaliti tim svojim postizbornim izborom?

Piše: Predrag Lucić, novilist.hr

Poštenom je vjerniku, vjerujem, bilo teško povjerovati u vijest koju su jučer oko podneva, jedan za drugim, rastrubili svjetovni portali u virtualnoj zemlji Hrvatskoj. U vijest da je »kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak popodne primio predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, na Karamarkovu zamolbu«.

Uz tu je teško vjerojatnu vijest objavljena i štura pripomena kako »kardinal Bozanić, prema uobičajenom protokolu, mjesec dana prije parlamentarnih izbora nije primao političare koji su bili uključeni u izbornu utrku, iako su mnogi tražili da ih primi«. I – da sve izgleda još nevjerojatnije – svjetovni su portali tu svoju bijednu izmišljotinu uresili prastarom fotografijom s nekog boga-pitaj-kada održanog sastanka zagrebačkoga nadbiskupa s Karamarkom.

Poštenom je vjerniku još najteže od svega bilo povjerovati da svjetovni mediji u svojim bezbožnim konstrukcijama, usmjerenim na potkopavanje digniteta Crkve u Hrvata, mogu ići toliko nisko pa kao izvor te tobožnje vijesti navoditi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije i nekakvo njegovo priopćenje.

Možda se nekako i može povjerovati u to da je praktični katolik Tomislav Karamarko, dan nakon samoproglašene porazne pobjede na parlamentarnim izborima, umjesto da se za grijehe počinjene u kampanji ispovjedi i pokaje kod svojega župnika, zatražio da ga primi zagrebački nadbiskup osobno. Hajde, dobro, Karamarko ko Karamarko, tražio što je već tražio, pa ako prođe – dobro prođe…

Ali kako progutati priču da je kardinal Bozanić nasjeo na tu nemoralnu ponudu šefa Domoljubne koalicije, koja i crkvenoga velikodostojnika i čitavu Crkvu teško kompromitira kao podupiratelje trapavoga političara koji nedostatan broj glasova na izborima sada pokušava  nadoknaditi zakulisnim lobiranjima i makinacijama? Pa ako je moguće čak i to da je zagrebački nadbiskup iz neopreznosti i naivnosti odlučio udovoljiti Karamarkovu zahtjevu, zašto bi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije izdavao priopćenje o tom kardinalovu trenutku slabosti i još pritom naglašavao kako je uzoriti Josip Bozanić mjesec dana odolijevao sličnim zahtjevima napasnih političara?!

Jedino što je pošteni vjernik iz svega toga mogao zaključiti bilo je da svjetovni portali bestidno lažu. Ali kako se prava vjera neprestance potvrđuje u iskrenim sumnjama, mnogome se poštenom vjerniku vjerojatno učinilo primjerenim da se u nevjerodostojnost te vijesti uvjeri na njezinu tobožnjem izvoru, na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

A kad tamo – ne lezi, vraže – vijest pod naslovom »Kardinal Bozanić primio gospodina Karamarka« pod nadnevkom 10. 11. 2015. od slova do slova kaže: »Prema uobičajenom protokolu, mjesec dana prije parlamentarnih izbora Zagrebački nadbiskup nije primao političare koji su bili uključeni u izbornu utrku, iako su mnogi tražili da ih primi. Nakon izbora, jučer popodne, 9. studenoga 2015., kardinal Josip Bozanić, primio je gospodina Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, na zamolbu gospodina Karamarka.« U potpisu: »Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije«.

U kakvom li se čudu morao naći pošteni vjernik kada je shvatio da pogani svjetovni portali ništa ne izmišljaju, već da se zagrebački nadbiskup preko Tiskovnoga ureda doista hvali time što je, čim su parlamentarni izbori okončani neriješenim rezultatom, odlučio upriličiti sjedeljku sa samo jednim od nekoliko relativnih izbornih pobjednika i relativnih gubitnika ujedno…

I što li je pošteni vjernik mogao pomisliti o mudrosti i razboritosti kardinala koji je, nimalo ne držeći do vjerodostojnosti Svete Matere Crkve, udovoljio zahtjevu da se nasamo sastane samo s jednim od izborima nepotvrđenih aspiranata za sastavljanje Vlade, i koji je time ponudio dokaz o povezanosti Kaptola sa zna se kojom političkom grupacijom kakav ne mogu iskonstruirati ni svi fabrikanti teza o sprezi Crkve i HDZ-a…

A kako li se tek taj pošteni vjernik – sada kada mu je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije ubio nevjericu prema pisanijama svjetovnih medija – osjeća dok po kojekakvim portalima čita kako su »predstavnici crkvene vlasti naumili preko Bože Petrova spasiti HDZ i Tomislava Karamarka«, te kako »crkveni vrh nagovara Božu Petrova da se prikloni« onom izbornom nedobitniku za kojega je kardinal Josip Bozanić na Kaptolu priredio urgentni prijem?

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close