-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Karadžić će svoju doživotnu robiju odležati u Velikoj Britaniji

Predsjednik Mehanizama za međunarodne krivične sudove Carmel Agius danas je donio odluku od određivanju države u kojoj će ratni zločinac Radovan karadžić, osuđen na doživotni zatvor, služiti kaznu.

U skladu sa postojećim ugovorom između Ujedinjenih nacija i Vlade o omogućavanju služenja kazni osuđenicima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, predsjednik Agius je odlučio da Karadžić svoju kaznu služi u Velikoj Britaniji.

U dokumentu odluke koji potpisuje Agius je naloženo da se službeno zatraži od britanske vlade da odobri prihvatanje Karadžića da služi kaznu u ovoj zemlji.

Ubrzo je stigao odgovor od Dominica Raaba, ministra vanjskih poslova Velike Britanije, koji je poručio da je prihvaćen ovaj prijedlog Mehanizma:

“Radovan Karadžić je jedan od nekoliko koji su proglašeni krivima za genocid. Odgovoran je za pokolj muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomogao je u opsadi Sarajeva i nemilosrdnim napadima na civile. Trebamo se ponositi činjenicom da je, od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava, Britanija podržala 30 godina traženja pravde za ove gnusne zločine”, poručio je Raab. 

Podsjetimo, Karadžić je 20. marta 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Proglašen je krivim zaa genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close