PolitikaSvijet

Kapitalizam je najveća prijetnja čovječanstvu!

STEPHEN HAWKING UPOZORAVA: Kapitalizam je najveća prijetnja čovječanstvu!

 

STEPHEN HAWKING još je jednom progovorio o budućnosti čovječanstva, a ovog je puta istaknuo da se više boji kapitalizma nego robota

 

Tijekom razgovora za Reddit AMA ovog tjedna, poznati fizičar je istaknuo da će nejednakost dohodaka u godinama ispred nas postajati sve veća, jer će sve više poslova obavljati roboti, a bogati vlasnici strojeva odbijat će podijeliti svoje bogatstvo sa siromašnima. Na pitanja misli li da će tehnološki napredak uzrokovati višu razinu nezaposlenosti, hoće li ljudi osmisliti nova radna mjesta ili ćemo dosegnuti točku u kojoj će svi poslovi biti automatizirani (što znači da neće biti potrebe za radnicima, odnosno poslodavci im neće morati isplaćivati plaće), Hawking je odgovorio:

 

“Ako će strojevi proizvoditi sve što nam treba, situacija će ovisiti o tome kako će se distribuirati stvari. Svi mogu uživati u luksuznom životu ako se bogatstvo stvoreno radom robota rasporedi ili svi mogu završiti kao sirotinja, ako bogati vlasnici strojeva lobiraju protiv distribucije bogatstva. Kako stvari zasad stoje, vjerojatnija je ova druga opcija”.

 

Posljednje istraživanje, koje je provelo Sveučilište Oxford pokazalo je da čak 35 posto poslova u Velikoj Britaniji može biti automatizirano u narednih 20 godina.

 

Oni koji budu posjedovali mašine postati će buržoazija novog doba, u kojem korporacije koje posjeduju neće upošljavati ljude za određene poslove.

Tako se jaz između bogataša i drugih još više produbljuje, a bogastvo bogatih još brže raste, dok sirotinja nema nikakvu šansu da ih stigne. Podsjetimo, Hawking je ranije upozorio na to da će kompjuteri pokoriti ljude, tvrdeći će se to dogoditi već u idućem stoljeću

 

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close