BiHKulturaPolitika

Milutin Kukanjac: U Dobrovoljačkoj je stradalo šest osoba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da je slučaj “Dobrovoljačka” jedan od najvećih zločina u BiH. No, izjava generala Milutina Kukanjca, koji je vodio konvoj bivše JNA kroz Dobrovoljačku ulicu, u zabranjenom intervjuu koji je dao 1994. e, a emitiran tek prije nekoliko godina, tvrdio je nešto potpuno suprotno.

– Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome kol'ko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to mogu samo ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika: Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik, Jovanić Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela… Znači, šest osoba je stradalo od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, što ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke nešto je najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. Novosti nisu smjele, Politika – ma ni govora. Televizija Srbije – ma ni govora. Radio Beograd – ma kakvi. Do dan-danas, kazao je Kukanjac.

Kukanjac je umro 16. januara 2002. godine.

Tog 2. maja 1992. godine bivša JNA pokušala je da zauzme centar Sarajeva, i stavi pod svoju kontrolu ključne državne institucije Republike Bosne i Hercegovine, koja je bila nezavisna i međunarosno priznata država.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close