Kapital bježi iz Rusije, povlače se i energetske kompanije

Iako evropska ekonomija drhti zbog izgledne sankcijske odmazdu iz Rusije, kojom bi ruske granice bile zatvorene za pojedine evropske proizvode, u Kremlju se intenzivno pripremaju za borbu protiv nastavka odliva kapitala, izvijestio je ljubljanski Dnevnik. Do kraja godine bi se iz Rusije moglo odlilti između 110 i 150 milijardi dolara. Najcrnja godina do sada je bila 2008, kada je iz Rusije povučeno 132 milijardi dolara kapitala.
Ruski predsjednik Vladimir Putin već razmišlja o oporezivanju kapitala koji napušta Rusiju.
Samo u prvoj polovini ove godine pobjeglo je iz Rusije oko 75 milijardi dolara kapitala, što je 12 mlrd $ više nego u cijeloj prošloj godini. Ruska policija istražuje 21 rusku banku, koje su u složenoj operaciji pranja novca (u kojoj su uključeni ruski i moldavski štediše, kao i moldavski sudovi) pomogle oko 100 firmi u poreskim rajevima da prokrijumčare 18 mlrd $.
Ipak, ruska centralna banka je do sada tvrdila da nakon osam godina relativno otvorenih granica za kretanje kapitala, Rusija neće ponovo uvesti kontrolu kapitala. Vjetar se već okreće a zadnju riječ će imati Putini. Inače, od Rusa niko ne očekuje uvođenje ekstremnih ograničenja kapitala, kao što je to učinnjeno na Islandu, gdje su preduzeća osuđena na ulaganja isključivo na otoku, a stanovnici ne mogu u avionu ili na brodu imati više od 2.000 eura u džepovima, ali blaže mjere nije moguće isključiti.
Američki fond rizičnog kapitala Blackstone Group će prema Financial Timesu u potpunosti napustilti svoje ambicije u Rusiji. Inače, u Moskvi nikad nije imala svoje urede kao mnoge kompanije sa Wall Streeta, ali će raskinuti ugovor sa vodećim finansijerom, koji je bio zadužen za pronalaženje mogućnosti za investiranje u Rusiji. Čak je i vječni konkurent, finansijski fond Carlyle Group, nakon dva propala pokušaja otvaranja ureda u Rusiji, sada okrenuo leđa.
Pitanje, kojim se bave mnogi u finansijskom svijetu, jeste da li će morati napustiti Rusiju i finansijske grupe koje imaju dužu tradiciju, kao što su Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citigroup, koja u Rusiji ima više od 50 poslovnica, JPMorgan Chase i Bank of America Merrill Lynch. Iako strane banke, prema Reutersu u proteklih deset godina učestvuju u većini najvećih poslova i obračunale su zajednno više od osam milijardi dolara provizije, mnogi se pitaju da li se isplati ustrajati u ekonomski sve neperspektivnijem okruženju koje sve više definiraju političke odluke. Goldman Sachs je već ograničio izloženost Rusiji za više od jednu milijardu dolara.
Svoju prisutnost u Rusiji počinju da ograničavaju velike energetske kompanija.
Francuski energetski gigant Total je zbog napetosti između Zapada i Rusije prekinuoi saradnju sa ruskim Lukoilom. Zajedničkim snagama su istraživali sibirske dubine, u kojima slojevi škriljca kriju velike količine plina. U roku od dvije sedmice, američki Exxon Mobil će napustiti Arktik, gdje je u saradnji s Rosneftom u proteklih nekoliko mjeseci vršio istraživanja. Zajednički projekt u kojem su Rosneft i Exxon Mobil istraživali 40 lokaliteta, inače je bio vrijedan 3,2 milijarde dolara.
Događaje pažljivo prate azijske energetske kompanije, posebno one iz Kine, vjerovatno da brzo iskoristite prazninu koja će nastati egzodusom evropskih i američkih konkurenata.

Dnevnik

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close