Kakvo nas vrijeme zaista očekuje do kraja sedmice?

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno vrijeme. Na krajnjem jugu pada slaba kiša, a u ostalim područjima susnježica i snijeg. Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja sedmice

BUKA

”Uticaj ciklona iz Đenovskog zaliva koji će se tokom dana premještati od sjevernog ka južnom Jadranu i uticaće na vrijeme kod nas, a na visini jača dolina i do kraja dana priliv hladnijeg vazduha” saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

U našoj zemlji danas će preovladavati oblačno vrijeme s padavinama. Na krajnjem jugu Hercegovine kiša, a u ostalim područjima susnježica i snijeg. Najmanje padavina na sjeveroistoku Bosne.

 

Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje u naredna četiri dana, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

 

Utorak 28.1

Ujutru i dalje hladno sa mrazem jačim na istoku. Na zapadu oblačno sa snijegom, a u ostalim krajevima umjereno do znatno oblačno i suvo. Tokom dana oblačnost i slab snijeg zahvata i ostale krajeva osim juga Hercegovine gdje će padati slaba kiša povremeno.  Prema večeri uz zahlađenje i na jugu može provijavati slab snijeg.

Vjetar: na sjeveru slab istočni i sjeveroistočni, a u ostalim predjelima umjeren i pojačan jugoistočni, prema kraju dana slabi i biće u skretanju na sjeverni.
Najviša dnevna temperatura: od -5°C na sjeverozapadu do3°C na istoku , na jugu do 6°C.

Srijeda 29.1.2014

Ujutru na zapadu suvo i vrlo hladno uz jači mraz, na istoku oblačno uz slab snijeg. Tokom dana padavine prestaju i na istoku, pa će biti uglavnom suvo vrijeme i malo toplije u odnosu na utorak. Kasno popodne nova  oblačnost zahvata jug i zapad uz jačanje južnog vetra i  u noći  opet počinje kiša u Hercegovini.Minimalna temperatura od -12°C na zapadu do -3°C na istoku, na jugu oko 2°C, a najviša dnevna od -1°C do 4°C na jugu do 8°C, na planinama malo niža.

Četvrtak 30. januar

Postepeno toplije uz padavine: na jugu kiša, na planinama sneg, a u ostalim predelima susnježica i ledena kiša, a tokom dana uz porast temperature  kiša.Minimalna temperatura od -4°C do 0°C, na jugu do 4°C, a najviša dnevna od 2°C do 6°C, na jugu do 10°C.

Petak 31.januar

ujutru oblačno i još toplije sa kišom , a na istoku kišom koja će se može lediti pri tlu. Tokom dana pretežno oblačno sa kišom povremeno i još malo toplije, a na istoku padavine prestaju i biće promjenljivo oblačno.  Minimalna temperatura od 2°C do 5°C, na jugu do 7°C, a na istoku od -1°C do 1°C, najviša dnevna od 3°C do 7°C, na jugu do 11°C.

 

Uslovi na putevima:

 

Snijeg koji od jutros pada u većem dijelu naše zemlje otežava i usporava saobraćanje. U višim predjelima Bosne ugaženog snijega na kolovozu ima do 5 cm.  I u nižim područjima Bosne i ponegdje u Hercegovini upozoravamo na raskvašeni snijeg ili led na kolovozu, javlja BiHAMK

Ekipe putne operative obavljaju svoje aktivnosti na svim dionicama gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme. Na dionicama kroz usjeke skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na GP Izačić na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Sutra (29. 01.) od 11 do 12 sati, zbog održavanja električnih instalacija, biće zatvoren granični prelaz Bosanska Gradiška-Stara Gradiška.

Ovog jutra, prohodnost većine putnih pravaca u RS je zadovoljavajuća, javlja Auto moto savez Republike Srpske. 

Na području Foče i Sarajeva pada snijg slabog do umjerenog intenziteta. U višim planinskim predjelima kao i na mostovima, nadvožnjacima i prilazu tunelima, upozoravamo na poledicu. Vozačima savjetujemo da voze oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu , te da na put ne kreću bez zimske opreme. Preko prevoja za teretna vozila preporučuje se upotreba lanaca. Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina upozoravamo na povećan broj odrona na kolovoz.

Autoputevi

Na autoputu E-661 Banja Luka-Gradiška (dionica Glamočani-Čatrnja) vozi se po mjestimično mokrom kolovozu.

Radovi

Zbog radova na sanaciji mosta u Karanovcu (na raskrsnici M-16 i R-414), na putnom pravcu prema Kneževu dozvoljeno je saobraćanje vozilima do 5 tona nosivosti i visine do 2,8 metara. Ostala vozila saobraćaju preko Jajca.

Magistralni putevi

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, (na magistralnom putu (M-17) Vukosavlje-granica RS/FBiH (Karuše) na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka do kraja godine biće izmjenjen režim saobraćaja i to tako da će se povremene obustave saobraćaja vršiti svaki puni čas i trajaće po 15 minuta (radnim danima i subotom od 07-17, a nedjeljom od 07-13 časova).Alternativni pravac za vrijeme obustave je regionalni put R-465 Doboj-Modriča.(Rješenje MSiV RS 13.03/345-661/13, od 03.12.2014. Radovi će trajati do 31.12.2014.).

U toku su radovi na izgradnji auto puta Banja Luka–Doboj,dionica Prnjavor-Doboj gdje je izmjenjen režim saobraćaja na dijelu reg.puta R-474 u mjestu Vijaka opština Prnjavor, a saobraćaj regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.(radovi traju do 01.07.2014.)

Regionalni putevi

Zbog odrona obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta R-477 Podgradci-Mrakovica (dionica koja od Gradiške vodi prema Kozari). Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, saobraća se na dionicama regionalnih puteva (R-446b) Zagon-Jasik i (R-476) Ukrina –G. Vijaka.

Deminiranje terena

Radovi na deminiranju terena nastavljeni su na regionalnom putu R-465 Doboj-Maglaj,od mjesta Potočani do mjesta Pridjel Gornji, te od Ševarlija do mjesta Misurići,zbog čega od 08-16 časova dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja,a zatim se se vozila propuštaju 15 minuta.(Produženi radovi na deminiranju do 30.04.2014.-Rješenje MUP RS br. 01/3-221.3-1/14, od 08.01.2014.)

Zabrane

Na dionici reg. puta R-474 Gornja Vijaka 2-Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci,zabranjen je saobraćaj svim vozilima preko 5 t ukupne mase i visine veće od 3,5 m.

M-18- Brod na Drini-Šćepan Polje – zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close