Kakve dvije marke? Cijene goriva opet rastu!

Na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH gorivo će od ponedjeljka, 14. siječnja, poskupjeti za pet pfeninga, kazala je za Dnevni avaz Lejla Glibo iz Federalnog ministarstva trgovine, dodavši kako je većina tvrtki u Federaciji uputila je zahtjev Ministarstvu za povećanje cijena benzina i dizela.

Lela Glibo je za Fenu pak rekla kako je u to ministarstvo do danas pristiglo više od stotinu zahtjeva za korekciju cijena, odnosno da je većina distributera u Federaciji uputila zahtjev Ministarstvu.

Na većini crpki u Republici Srpskoj gorivo je već poskupjelo u prosjeku za četiri pfeninga, pa po novom cjenovniku litar bezolovnog benzina 98 kreće se između 2,32 i 2,41 KM, supera 95 od 2,21 do 2,31 KM, cijena dizel euro 4 sada je od 2,33 do 2,44 KM, a euro 5 kreće se od 2,34 KM do 2,46 KM.

U prošloj godini u RS-u su cijene goriva rasle više od deset puta te dostizale i rekordne iznose, ali su posljednja dva mjeseca bila u znaku pojeftinjenja, što se očito nije dugo zadržalo.

Iz udruženja za zaštitu potrošača više puta su upozoravali da poskupljenja ovog energenta odgovaraju samo proračunima u RS, koji se pune na osnovu trošarina, dok su na gubitku prijevoznici.

Novi cjenovni šok za vozače u BiH uslijedio je nakon najava iz Vanjskotrgovinske komore BiH kako bi uskoro bi cijene goriva trebale pasti do dvije marke.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH, tako je izjavio da će pad cijene sirove nafte na burzi u New Yorku na 92 dolara za barel utjecat i na tržište derivata u našoj zemlji.

Hasić kaže kako će se trend pada cijene nafte u svijetu zadržati tijekom cijele godine, što bi se trebalo odraziti i na formiranje novih cijena goriva u BiH, ali i drugih energenata.

No, unatoč tim prognozama, cijene goriva opet rastu.

bitno.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close